Waarom pizza eten alleen in Italië goed is voor de gezondheid

Pizza is gezond, maar alleen als je het in Italië eet. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat vannacht een IgNobelprijs won. Deze ludieke Nobelprijzen worden uitgereikt aan serieus onderzoek dat onbedoeld humoristisch is.

Zo is de IgNobelprijs (Ig staat voor 'ignoble’, dat onwaardig of laaghartig betekent) voor de anatomie gegaan naar een Frans onderzoeksteam dat een asymmetrie heeft ontdekt in scrotumtemperatuur bij naakte en geklede postbodes. Dat klinkt komisch, maar de onderzoekers probeerden te achterhalen in welke mate kleding en lichaamshouding invloed hebben op de vruchtbaarheid van de man. Ze onderzochten daarvoor postbodes en buschauffeurs, omdat die veel staan dan wel zitten.

Maar terug naar de pizza. Epidemioloog Gallus heeft ontdekt dat pizza eten het risico op een hartinfarct en kanker aan het maagdarmkanaal iets verlaagt, maar dan alleen als die pizza wordt gemaakt en gegeten in Italië. Dat zou kunnen komen omdat Italianen iets andere ingrediënten gebruiken. "Maar we denken eerder dat Italiaanse pizza een indicator is van het ‘Italiaanse dieet’, waarvan bekend is dat het gunstige gezondheidseffecten heeft." Waar pizza in Italië onderdeel is van het mediterrane dieet dat ook bestaat uit vis, fruit en veel groente is het in de rest van de wereld een indicatie van een ongezond eetpatroon en dus kan het dat pizza in Italië wel gezond is en in de rest van de wereld niet.

Bron(nen):   De Volkskrant