Dure studiepil werkt niet

Er worden voor veel geld pillen verkocht waardoor je alles kan hebben: feesten tot diep in de nacht en de volgende ochtend weer geconcentreerd aan de studie.

Lekker een avondje doorzakken in de kroeg en de volgende dag weer geconcentreerd kunnen leren, het is de droom van veel studenten. Waar ze eerder kozen voor een kopje koffie geven ze steeds vaker de voorkeur aan een studiepil. Maar volgens deskundigen werkt het ’wondermiddel’ niet.

Na inname van een capsule zou je je urenlang goed moeten kunnen concentreren. Daarnaast zou het middel vanwege de natuurlijke stoffen een beter alternatief zijn voor middelen als ritalin of ongezonde energiedrankjes.

„Het is kwakzalverij. Gewoon dure onzin”, aldus Marcel Bouvy, als farmacoloog verbonden aan de Universiteit Utrecht tegen de Telegraaf „Het is nooit aangetoond dat een pilletje helpt om je extra goed te kunnen concentreren. Zo een wondermiddel bestaat niet.”

Het Voedinsgcentrum kent de pillen goed. Woordvoerster Lolkje de Vries tegen De Telegraaf. „De concentratie van stoffen in deze capsules is vrij laag en zolang je geen overdosis neemt, heeft dat geen ernstige gevolgen. Wel kan een dosering pillen in combinatie met koffie zorgen voor hartkloppingen.” Volgens haar is het nemen van een concentratiepil zinloos. „Van cafeïne word je iets alerter, maar dat zit ook gewoon in een kop koffie. Van de andere stoffen is gewoon niet bewezen dat ze enig effect hebben op je concentratie of energiepeil.”