Onderzoek: vrouwen die op het platteland wonen komen ruim jaar later in de overgang

Vrouwen die op het platteland wonen komen gemiddeld veel later in de overgang dan hun seksegenoten in de stad. Het verschil is maar liefst 16 maanden.

Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Bergen. De Noren ontdekten dat vrouwen die in een groene, kalme omgeving wonen later in de menopauze terecht komen. Ze baseren hun conclusies op data van bijna 2.000 vrouwen. Het onderzoeksteam dat gezondheidsdossiers uit verschillende landen bekeek over een periode van 20 jaar concludeert dat vrouwen die binnen 300 meter van hun woning veel planten hebben in de overgang komen als ze gemiddeld 51,7 jaar oud zijn. Vrouwen met minder groen om zich heen kwamen in de menopauze op hun 50,3ste.

Volgens de onderzoekers heeft het voornamelijk met stress te maken. “Stress bij mensen kan opgemeten worden via het hormoon cortisol. Dit hormoon wordt veel minder aangemaakt in een groene zone,” aldus een van de wetenschappers. Eerdere studies toonden al aan dat wie veel cortisol aanmaakt, minder estradiol produceert. Dit is een geslachtshormoon dat onder de oestrogenen valt. Daardoor komt een vrouw sneller in de menopauze.

Bovendien wordt meer groen gelinkt aan een kleinere kans op depressie, wat ook weer verband houdt met een latere menopauze. Het effect van luchtvervuiling was overigens veel kleiner dan gedacht. De onderzoekers merken nog wel op dat vrouwen op het platteland vaak rijker zijn met als gevolg dat ze een betere gezondheid hebben.