Verlamde man loopt met exoskelet: “Het lijkt alsof ik op de maan wandel”

Een compleet verlamde man heeft alle vier zijn ledematen kunnen bewegen met behulp van een exoskelet dat hij met zijn hersenen aanstuurt. Dat melden Franse onderzoekers.

De 30-jarige Thibault vertelt dat de eerste stappen in het pak voelden alsof 'hij de eerste man op de maan was'. De Fransman, die zijn achternaam niet bekend wil maken, kreeg twee hersenimplantaten, die in contact staan met de delen van zijn brein waar beweging wordt aangestuurd. Als hij denkt aan lopen wordt er een reeks instructies in gang gezet die zijn benen in beweging brengen. Ook heeft hij op die manier controle over zijn armen.

De technologie is nog verre van perfect en kan alleen nog in een gecontroleerde laboratoriumomgeving worden gebruikt, maar volgens de onderzoekers kan het exoskelet op een zekere dag het leven van verlamde mensen fors verbeteren.

Volgens professor Benabid, die diepe hersenstimulatie ontwikkelde voor mensen met de ziekte van Parkinson is het exoskelet een grote doorbraak. "We hebben het probleem opgelost en getoond dat het principe correct is. Dit is het bewijs dat we de mobiliteit van verlamde patiënten kunnen verbeteren. Dit gaat zorgen voor een betere kwaliteit van leven."

Thibault was opticien voordat hij vier jaar geleden 15 meter naar beneden viel in een nachtclub. Hij raakte vanaf zijn nek verlamd en lag twee jaar in het ziekenhuis.

Bron(nen):   BBC