Drie simpele factoren verklaren of een kind later te dik wordt

Wat maakt dat sommige mensen dik worden en andere mensen niet? Dat al op jonge leeftijd kunnen voorspellen, kan helpen bij het voorkomen ervan, denken onderzoekers. Zij komen nu met drie eenvoudige, verrassend nauwkeurige, indicatoren.

Ten eerste speelt het bmi van een kind op jonge leeftijd een rol, ten tweede het bmi van de moeder en tenslotte het opleidingsniveau van de moeder. Een gezond bmi ligt tussen de 19 en 25. Ieder punt dat het bmi van een zes- of zevenjarige stijgt, verdrievoudigt de kans op overgewicht op veertien- tot vijftienjarige leeftijd en halveert de kans op de oplossing ervan.

Ieder punt stijging van het bmi van de moeder als het kind zes of zeven is, zorgt voor een vijf procent grotere kans op overgewicht halverwege de tienerjaren. Als moeders een universitaire graad hadden was de kans op een kind met overgewicht veel kleiner. Dat blijkt uit een studie van het Murdoch Children's Research Institute (MCRI) op basis van data van duizenden Australische kinderen.

Wanneer geen van de drie risicofactoren een rol speelde op zes- of zevenjarige leeftijd, had slechts 13 procent van de kinderen overgewicht of obesitas in de tienerjaren, vergeleken met 71 procent wanneer alle indicatoren aanwezig waren, aldus onderzoeker dr. Kate Lycett.

Bron(nen):   Science Daily