Doorbraak: farmaceut komt met medicijn tegen alzheimer

De medische wereld had de hoop al bijna opgegeven om nog een medicijn tegen de ziekte van alzheimer te vinden. Maar er is nu een farmaceut die heeft aangekondigd een middel te hebben.

Het veelbelovende medicijn heet aducanumab. Het Amerikaanse Biogen heeft de toezichthouder in de VS al om goedkeuring van het middel gevraagd. "Als dit lukt, ligt het medicijn binnen een half jaar op de Amerikaanse markt. Dat is mega, en niet eerder vertoond", reageerde neuroloog Niels Prins van het Amsterdam UMC in het AD

Maar Prins waarschuwt voor al te veel optimisme. "Het remt de ziekte, maar geneest niet," legt hij uit. Het kan bovendien nog jaren duren voor het middel voor een betaalbare prijs in Nederland op de markt is en het werkt nog niet bij iedereen.

Toch reageert de medische wereld opgetogen, te meer daar veel farmaceuten de hoop al hadden opgegeven om nog een medicijn tegen alzheimer te ontdekken. De beurs heeft ook positief gereageerd: het aandeel Biogen steeg met 30 procent. Niet gek: een werkend middel tegen alzheimer kan een van de best verkochte medicijnen ter wereld worden.

Bron(nen):   AD