Onderzoek: “Lange werkdagen leiden tot kaalheid bij mannen”

Kaalheid kan worden veroorzaakt door extreem lange werkweken. Dat concluderen Koreaanse onderzoekers nadat ze vier jaar lang 13.000 Koreaanse werknemers volgden. De verklaring? Werkstress.

De vraag was: Gebruiken mannen na afloop van de onderzoeksperiode wel middelen tegen kaalheid als ze dat aan het begin nog niet deden? En zo ja, is er een verband met de lengte van hun werkweek? Op die laatste vraag is het antwoord bevestigend. Onderzoekers van de Sungkyunkwan University School of Medicine in Seoul concluderen dat mannen die meer dan 40 uur per week werken vaker naar de haargroeimiddelen grijpen.

Ook geldt: hoe langer de werkweek, hoe sterker de toename in gebruik. Bij de mensen die 40 uur per week werkten, nam het gebruik van middelen tegen kaalheid met 2 procent toe. In de groep die tussen de 40 en 52 uur werkt, was dat 3,4 procent en de echte workaholics die wekelijks meer dan 52 uur klokten, grepen 3,8 procent vaker naar de haargroeiproducten. De verklaring is simpel: werkstress.

Al zijn er enkele kanttekeningen. Het kan zijn dat testosteron een rol speelt bij zowel kaalheid als werklust. Het kan ook zijn dat mannen die veel uren maken ijdeler zijn. Bovendien is gekeken naar aantal gewerkte uren en niet naar de hoeveelheid werkstress. Toch is het niet de eerste studie die een verband aantoont tussen kaalheid en werkstress, merken de onderzoekers terecht op.

Bron(nen):   AD