Snelle stijging huidkanker: nationale maatregelen nodig

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt, stijgt snel en het is nu al de meest voorkomende kankersoort van Nederland. Een nationaal plan is hard nodig schrijven onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in een nieuw rapport.

"Per jaar komen er ongeveer 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Wij verwachten dat dit in tien jaar zal stijgen naar 90.000", zegt Marieke Louwman, onderzoeker bij het (IKNL) tegen RTL Nieuws. "De stijging hangt samen met de vergrijzing. Huidkanker komt het meest voor bij oudere mensen omdat die meer zonuren hebben gehad dan jongeren." Het IKNL pleit voor een nationale aanpak, omdat het hoge aantal patiënten een grote impact gaat krijgen op de gezondheidszorg.

Een geruststelling: in de meeste gevallen van huidkanker gaat het om het basaalcelcarcinoom dat bijna nooit uitzaait. Op de tweede plaats komt het plaveiselcarcinoom, waar ook maar heel weinig mensen aan overlijden. Het aantal gevallen van melanoom, de gevaarlijkste soort, neemt sinds 2016 niet meer toe.