Gevolgen van mazelen erger dan gedacht

Kinderen met mazelen zijn vatbaarder voor andere ziektes. Dat komt doordat het virus hun immuunsysteem verstoort, ontdekten onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Wellcome Sanger Institute in Cambridge.

Het mazelenvirus wist de geheugencellen van het immuunsysteem. Daardoor vergeet het hoe het ziektes moet bestrijden en word je dus veel vatbaarder voor andere kwalen. Normaal gesproken herstelt het afweersysteem zich snel, maar in 10 procent van de gevallen gebeurt dat niet.

Professor Colin Russell, een van de onderzoekers van Amsterdam UMC, legt uit: "Die kinderen zijn vijf tot tien jaar bezig om hun immuunsysteem te laten herstellen en zijn al die tijd sterk verhoogd vatbaar. Je kunt het effect vergelijken met een kind dat medicijnen krijgt om het immuunsysteem te onderdrukken, bijvoorbeeld na een longtransplantatie."

Voor het onderzoek zijn bloedmonsters van kinderen uit de Nederlandse bible belt gebruikt. Die zijn immers vaker niet ingeënt en krijgen dus eerder mazelen. Het onderzoek is ook een pleidooi voor vaccinaties. "Die inenting beschermt niet alleen tegen mazelen maar tegen veel meer infectieziektes", zegt professor Russell.