Smog New Delhi bereikt hoogtepunt: scholen dicht, auto’s gerantsoeneerd

Delhi is bedekt onder een dikke laag smog. De luchtvervuiling is zo ernstig dat er minder auto's de weg op mogen. De scholen in de Indiase hoofdstad zijn waarschijnlijk tot vrijdag gesloten.

Auto's met even en oneven nummerplaten mogen tussen 4 en 15 november alleen nog om de dag de weg op. Mensen is gevraagd om binnen te blijven en geen fysieke activiteiten te verrichten buitenshuis. "Het voelt rokerig. Mijn ogen jeuken. Ik heb last van mijn keel. Iedereen voelt het," zegt klimaatonderzoeker Siddharth Singh tegen de BBC. Hij vergelijkt de geur in de stad met die van brandende bladeren.

Volgens experts is de uitstoot van auto's slechts een van de vele factoren. Een andere belangrijke oorzaak is dat boeren in de omgeving in deze periode hun land platbranden om het klaar te maken voor het nieuwe jaar. Dit veroorzaakt een dodelijke cocktail van fijnstof, die nog wordt verergerd door het vuurwerk dat een week geleden is afgestoken tijdens het Hindoefestival Diwalo. Ook de industrie en de bouwsector zorgen voor veel vervuiling.

Volgens de officiële metingen zit er zeven keer zoveel fijnstof in de lucht als in de Chinese hoofdstad Beijing, die bekend staat om de hevige smog. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte eerder al bekend dat een derde van de doden door beroertes, hart- en vaatziekten en longkanker wordt veroorzaakt door luchtvervuiling. "Dit is even ernstig als roken," klinkt het op de website.

Bron(nen):   BBC