Vervelend uitstrijkje mogelijk vervangen door thuistest

Een urinetest die kan vaststellen of je risico loopt op baarmoederhalskanker is dichtbij. Het zou een uitkomst zijn voor veel vrouwen.

Voor een heleboel vrouwen is het uitstrijkje een vervelende gebeurtenis. Sommigen stellen de test, die moet vaststellen of je baarmoederhalskanker hebt, daardoor eindeloos uit of gaan helemaal niet naar het vijfjaarlijkse bevolkingsonderzoek.

Onderzoekers hebben nu een methode ontwikkeld waarbij vrouwen de test in het comfort van hun eigen huis kunnen uitvoeren. De vrouwen die deelnamen aan de studie waren enthousiast. Ze vonden het veel fijner om de test thuis uit te kunnen voeren. Het heeft dus mogelijk positieve gevolgen voor de opkomst voor bevolkingsonderzoek.

Dr. Belinda Nedjai, verbonden aan de Queen Mary University of London, zegt: "In het begin zullen de zelftests vooral worden ingezet voor vrouwen die niet op komen dagen bij de oproepen voor bevolkingsonderzoek en in landen waar zo'n programma er niet is. Op de lange termijn kan de zelftest de standaardmethode worden voor iedereen."

Bron(nen):   The Independent