Vijf dingen die iedereen met een vagina zou moeten weten

Dr. Jen Gunter is al 25 jaar praktiserend verloskundige-gynaecoloog. Ze is fervent pleitbezorger voor de gezondheid van vrouwen. Haar nieuwste boek, The Vagina Bible, is een bestseller in veel landen. Het zit vol met praktisch advies, ontworpen om vrouwen te helpen voor hun gezondheid te zorgen. Hier zijn enkele feiten die volgens haar iedereen met een vagina zouden moeten weten.

1. Je vagina is iets anders dan je vulva. Je moet weten wat wat is

Gunter zegt dat het cruciaal is om de juiste terminologie te kennen en geen eufemismen te gebruiken. "Als je het woord vagina of vulva niet kunt zeggen, denk je blijkbaar dat daar iets vies of beschamends aan is", zegt Gunter.

2 - De vagina reinigt zichzelf

Gunter heeft de laatste 10 jaar een verandering in de houding van vrouwen opgemerkt: steeds meer vrouwen geloven dat ze producten moeten gebruiken om de geur van hun vagina te verbeteren. Gunter zegt dat het niet nodig is om iets te gebruiken om de vagina schoon te maken."Het is een zelfreinigende oven", zegt ze.

3 - Je vagina is als een tuin

De vagina bevat een leger van "goede" bacteriën die helpen het gezond te houden. De goede bacteriën produceren stoffen die een licht zure omgeving creëren, waardoor alle "slechte" bacteriën zich niet meer kunnen handhaven.

Dit is de reden waarom het inwrijven met een antibacterieel doekje niet goed is - het is belangrijk om het evenwicht van bacteriën te behouden. 

4 - Schaamhaar is er niet voor niets

Gunter ziet de trend om schaamhaar te verwijderen. Dit helpt om schaamluis dakloos te maken, maar er zijn ook risico's voor genitale ontharing.

"Wanneer u wakst of scheert, veroorzaakt u microscopisch trauma aan de huid", zegt Gunter. "We zien ook snijwonden, schaafwonden, infecties door schaamhaarverwijdering."

Gebruik bij het scheren een schoon scheermes, bereid de huid op de juiste manier voor en ga in de richting van de haargroei, om te voorkomen dat het risico op ingegroeide haren, die geïnfecteerd kunnen raken, wordt verhoogd. "Schaamhaar heeft een functie, het is een mechanische barrière en bescherming voor de huid", zegt ze.

"Het kan ook een rol spelen in het seksueel functioneren omdat elk schaamhaar aan een zenuwuiteinde is bevestigd - daarom doet het pijn om het te verwijderen."

5 - Ouder worden kan de vagina beïnvloeden

Na jaren van menstruatie en mogelijk ook kinderen, stoppen de eierstokken met het produceren van eieren en stopt de menstruatie. De hoeveelheid hormonen in het lichaam die vrouwen vruchtbaar houdt, daalt dramatisch - en lage oestrogeenspiegels beïnvloeden de vagina en vulva.

Deze weefsels, die ooit vochtig werden gehouden met slijm, kunnen atrofiëren en de resulterende droogheid kan pijn veroorzaken tijdens seks vanwege een gebrek aan smering.

Dit klinkt misschien deprimerend, maar Gunter zegt dat de meeste vrouwen hiervoor hulp van hun arts kunnen krijgen. 

"Ik denk dat het heel belangrijk is voor vrouwen om dat te weten," zegt ze. "Je hoeft niet te lijden."

Het is een mythe dat seks helpt om dingen in goede staat te houden, in tegendeel: het microtrauma aan de vaginale weefsels kan ze kwetsbaar maken voor infectie.

Bron(nen):   BBC