Babysterfte nog steeds te hoog: “We kunnen 200 baby’s per jaar extra redden”

Bijna 1.290 baby's overleden vorig jaar tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte. Experts zijn teleurgesteld over de nieuwste cijfers. Met betere zorg zouden dat er 200 minder kunnen zijn.

Of het nu gaat om de kwaliteit van het onderwijs, de stand van de economie of ons welzijn, we staan steevast bovenaan de Europese ranglijstjes, maar niet als het gaat om babysterfte. Op dat gebied presteren we treurig genoeg nog altijd beneden de maat. Nederland staat op de tiende plaats van 28 EU-landen. Landen als Tsjechië, Cyprus en Slovenië scoren beter.

Opvallend genoeg stierven er 267 voldragen baby's. Jan Nijhuis, emeritus hoogleraar gynaecologie, vindt dat dat eigenlijk in deze tijd niet meer mag gebeuren. "Je kunt het niet helemaal voorkomen. Maar bij die 267 gevallen, één baby per werkdag zou je kunnen zeggen of een klein vliegtuig vol baby's, doen we het niet goed genoeg. We letten niet goed genoeg op de groei. Denken dat de natuur het wel vanzelf doet en die natuur is niet altijd je vriend."