Kinderartsen waarschuwen: gebruik geen vitamine D-druppels met propylgallaat

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 29 november 2019 om 15:14
welingelichtekringen header 1
De overheid adviseert ouders nadrukkelijk om kinderen tot vier jaar vitamine D-supplementen te geven, maar niet alle soorten zijn geschikt, blijkt nu. De merken waaraan propylgallaat (E310) is toegevoegd worden door kinderartsen sterk afgeraden voor kinderen onder de 1 jaar. Daarover schrijft RTL Nieuws.
Onduidelijk is of het additief schadelijk is. Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde (NVK): "Het is niet 100 procent zeker aangetoond dat de betreffende druppels veilig zijn voor kinderen in het eerste levensjaar. Dat betekent dat wij alle Nederlandse kinderartsen hebben meegegeven aan ouders door te geven druppels te kiezen waar geen propylgallaat in zit."
Propylgallaat is een antioxidant dat productbederf tegengaat. Volgens Europese wetgeving zijn additieven als deze voor baby's en peuters in het algemeen verboden in supplementen. Uit onderzoek van EFSA (European Food Safety Authority) blijkt overigens wel dat de toevoeging niet schadelijk is voor kinderen vanaf 1 jaar, maar of dat ook voor jongere kinderen geldt, is niet bekend. Het additief zit onder meer in Vitamine D Aquosum en Vitamine D Aquosum suikervrij van het merk Davitamon.