‘Drie keer per dag tandenpoetsen vermindert risico op hartfalen’

Tandenpoetsen loont de moeite. Het is niet alleen goed voor je gebit, het verkleint ook de kans op hartproblemen. Volgens een nieuw onderzoek neemt het risico op hartfalen met meer dan 10 procent af als je minstens drie keer per dag je tanden poetst.

Zuid-Koreaanse wetenschappers vergeleken data van 161.000 mensen tussen de 40 en 79 jaar. In 2003 en 2004 kregen zij een routinecontrole. Tien jaar later werd het onderzoek herhaald. Toen had ongeveer 5 procent van hen hartfalen ontwikkeld en 3 procent atriumfibrilleren. Wie drie of meer keer per dag zijn tanden poetste had 12 procent minder kans op hartfalen en 10 procent minder kans op atriumfibrillatie. De resultaten waren onafhankelijk van factoren als leeftijd, bmi, alcoholgebruik, lichaamsbeweging of geslacht.

De wetenschappers vermoeden dat regelmatig tandenpoetsen het aantal bacteriën tussen de tanden en het tandvlees vermindert, waardoor er minder in de bloedbaan terechtkomen. Ook een eerdere studie concludeerde al dat een slechte mondhygiëne leidt tot meer bacteriën in het bloed, waardoor eerder ontstekingen ontstaan die kunnen leiden tot hartproblemen.