Medicijn ontdekt dat alzheimer vertraagt, maar werkt het echt?

Al jaren wordt er vergeefs gezocht naar een medicijn tegen alzheimer. Nu lijkt geneesmiddelenfabrikant Biogen een middel te hebben gevonden, dat het verloop van de ziekte een klein beetje vertraagt.

Dat maakte de farmaceut donderdagavond bekend in een persconferentie. Uit de langverwachte resultaten van een groot internationaal onderzoek blijkt dat een hoge dosis van het middel aducanumab eiwit-ophopingen in de hersenen vermindert en zo de achteruitgang van het geheugen iets vertraagt.

De deelnemers, allemaal met een beginnende vorm van alzheimer, waren na een jaar 20 procent minder snel achteruit gegaan in denkvermogen. Dat lijkt meer dan het is, legt de Nijmeegse hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert uit. De deelnemers gingen bijvoorbeeld 1,4 punt minder achteruit uit op een test van hun denkvermogen, waarmee 70 punten kunnen worden gescoord. “Er is inderdaad een effect, maar minder dan wat in andere onderzoeken als minimaal klinisch relevant wordt beschouwd. Ik denk daarom dat patiënten er niet zoveel van zullen merken.”

Andere experts zijn iets positiever over de resultaten. Ze noemen de effecten 'bemoedigend' en 'veelbelovend', maar er moet nog steeds veel gebeuren. De kans is zelfs klein dat Biogen toestemming krijgt om het middel op de markt te brengen, omdat een van de twee uitgevoerde tests geen enkel positief resultaat opleverde. Er zijn bovendien bijwerkingen. Een op de vijf proefpersonen had last van vochtophopingen in de hersenen.