Niet gezellig: zo beperk je het aantal calorieën met kerst nog een beetje

We eten gemiddeld een schrikbarend aantal calorieën met kerst. Schattingen lopen uiteen van 4.000 tot 6.000 calorieën op één dag. Nu is dat voor een paar dagen heus niet zo erg en moet je ook vooral de feestvreugde niet laten vergallen door geneuzel over een calorie meer of minder, maar...voor wie toch een beetje maat wil houden, heeft de Vlaamse diëtiste Sanne Mouha een paar goede tips.

Neem kleine porties
Er is veel van alles, maar dat wil niet zeggen dat je ook veel van alles moet nemen. Alles even proeven is wel leuk. Neem dus kleine porties. “Genieten kan ook zonder de remmen volledig los te gooien," aldus Mouha in Het Laatste Nieuws. "Vraag of je zelf mag opscheppen en neem kleine porties. Dat staat ook goed: de gastvrouw of -heer voelt zich gevleid als je extra vraagt. Groenten vullen goed en bevatten weinig calorieën. Daar kan je een volle lepel van nemen."

Sla geen maaltijden over
We weten allemaal wat er gebeurt als je maaltijden overslaat: dan eet je pardoes alle kerstkransjes op die op tafel staan. Mouha is het daarmee eens. "Niet alleen omdat het geen goede indruk maakt als je uitgehongerd op de toastjes met paté vliegt, maar vooral omdat je dan de neiging hebt om die opgespaarde calorieën te compenseren met een extra schep kroketten. Dan is al die moeite voor niets geweest."

Praat veel
Wie praat kan niet eten dus een goed gesprek aanknopen tijdens de maaltijd is een goed idee, aldus de diëtiste. “Wat nog helpt tegen overeten is veel praten. Daardoor eet je trager, waardoor je maag tijd heeft om aan je hersenen te signaleren dat je genoeg hebt. Wie snel eet, krijgt dat signaal te laat. Voorzie je rijkelijk van water. Dat helpt bij de vertering. Heb je toch (veel) te veel gegeten? Met een wandeling raak je snel van dat vervelende gevoel af.”

Kies voor magere alternatieven
De diëtiste zet verder nog een aantal typische kerstgerechten en drankjes op een rij, die je kunnen helpen een magere keus te maken.

  • Champagne (76 kcal) versus gin-tonic (236 + 36 kcal) versus een pintje (45 kcal)
  • Droge witte wijn (67 kcal) versus zoete witte wijn (96 kcal) versus rode wijn (68 kcal)
  • Kaasblokjes (396 kcal) versus een stukje salami (352 kcal)
  • Chips (542 kcal) versus groene olijven (147 kcal)
  • Frietjes (249 kcal) versus kroketten (220 kcal) versus gratin dauphinois (147 kcal)
  • Kalfsblanket (89 kcal) versus runderstoofvlees (117) versus vol-au-vent (93)
  • Chocoladeflan (127 kcal) versus biscuit met botercrème en chocolade (461)
  • Tiramisu (329 kcal) versus vanille-ijs (175 kcal)
  • Pralines (547 kcal) versus madeleines (439 kcal)

Bron(nen):   HLN