Niet de pil, maar penicilline was de reden voor de seksuele revolutie

Er is altijd gedacht dat de intrede van de pil (1961) het tijdperk van vrije seks - the swinging '60s - inluidde, maar wetenschappers beweren dat penicilline de reden was. De seksuele revolutie begon volgens hen namelijk een decennium eerder, en wel toen wijdverspreid gebruik van antibiotica een eind aan syfilis maakte in de jaren 50. Syfilis beleefde zijn piek in de VS in 1939, toen er 20.000 aan stierven; het was de AIDS van de jaren 30 en 40. volgens dr. Francis. De angst om syfilis te krijgen was enorm. Maar zodra penicilline de tol van riskante seks wegnam, gaven mensen zich er aan over. Hij vergelijkt het met een economische wet: als een product goedkoper wordt, kopen mensen er meer van. Hoewel er meerder factoren waren die de seksuele revolutie van de jaren 60 en 70 mogelijk maakten, stelt Francis dat de rol van penicilline wordt vergeten en dat de jaren 50 een heel stuk minder preuts waren dan wordt aangenomen. ‘Dat gold misschien voor de ouderen, maar de weggenomen angst voor syfilis had een grote impact op het seksuele gedrag van de jongeren in die tijd.’ Penicilline werd in 1928 ontdekt, maar pas klinisch gebruikt in 1941. En toen in de Tweede Wereldoorlog de verspreiding van geslachtsziekten enorm toenam, werd ontdekt dat penicilline een effectieve remedie tegen syfilis was. Na de oorlog kwam penicilline niet alleen voor soldaten maar ook de burgerbevolking voorhanden. Van 1947 tot 1957 nam syfilis met 95% af. Zodra dat gebeurde kwam er een enorme toename in seksueel riskant gedrag op gang, niet lang daarna gevolgd door de seksuele revolutie.

Bron(nen):   Daily Mail      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Jannie Ooms

    Ik weet niet waar die wetenschappers het vandaan hebben, maar ik werd door mijn ouders in de jaren vijftig keer op keer gewaarschuwd voor onvrijwillige zwangerschap. Nooit werd ik gewaarschuwd voor een geslachtsziekte, laat staan syfillis. Daar dacht echt niemand aan in die tijd. Mijn ouders niets en mijn leeftijdgenoten al helemaal niet. Zwanger worden, dat was het grote gevaar.
    Toen in de jaren zestig de pil verkrijgbaar werd, werd daarmee ook de angst voor een ‘moetje’ weggenomen en werd de seksuele moraal voor meiden en jongens een factor 100 vrijer. Onbeschermde seks werd de regel.
    De ‘swinging sixties’ werden mogelijk door de pil, ik weet het zeker.

Reacties niet toegestaan