Paardenvlees in supermarkten kan ook ezel zijn

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 11 februari 2013 om 12:00
welingelichtekringen header 1
Een wet die paarden op de Roemeense wegen verbiedt, zou wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor de stijging van de frauduleuze verkoop van paardenvlees op de Europese rundvleesmarkt. Dat zei een Franse politicus zondag. De Britse krant citeert José Bové, vicevoorzitter van de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Hij zegt dat
De wet, die zes jaar geleden werd ingevoerd maar pas sinds kort in werking is getreden, geldt ook voor karren getrokken door ezels. Volgens Franse ambtenaren is het zeer aannemelijk dat een deel van het paardenvlees dat is opgedoken in supermarkten in Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden supermarkten vlees van ezels is.
Aanvankelijk leek de paardenvleesaffaire grotendeels een Brits probleem. Afgelopen weekeinde werd het schandaal serieus genomen door de Franse politici en kranten.
De Franse minister van Consumentenzaken Benoît Hamon, zei vandaag dat hij niet zou aarzelen om juridische stappen te nemen tegen twee Franse bedrijven die het vlees verwerkten en op de hoogte waren van de fraude. Le Monde schrijft dat een vooronderzoek heeft uitgewezen dat er een Byzantijnse route is van het paardenvlees en waarschijnlijk dus ook ezelvlees. Het is afkomstig van slachthuizen in Roemenië en via een handelaar in Cyprus en een andere handelaar in Nederland terechtgekomen in een vleesfabriek in het zuiden van Frankrijk. Die verkocht het aan een Franse vleesverwerkfabriek in Luxemburg die er diepvriesmaaltijden van maakte en verkocht aan supermarkten in 16 landen.