Oogfonds slaat alarm: helft van de kinderen straks bijziend

Kinderen worden massaal bijziend, omdat ze te veel naar schermen staren. Het Oogfonds is daarom in samenwerking met lensfabrikant Procornea een campagne begonnen.

Op dit moment is een derde van de kinderen bijziend. Dat loopt tegen 2050 op tot de helft. In hoeverre dat komt doordat ze te veel naar schermen kijken, wordt op dit moment onderzocht. Wel duidelijk is dat het een rol speelt. Doordat de ogen vooral gericht zijn op dichtbij kijken, vergroeien ze en worden ze slechter in veraf zien.

Volgens het Oogfonds moeten kinderen minimaal twee uur per dag buitenspelen. “Dat zorgt er voor dat het oog minder naar achteren groeit en je daardoor minder snel bijziend wordt. Dat kinderen minder dan vroeger buiten spelen is misschien een nog wel grotere oorzaak van de toename van bijziendheid dan het kijken op beeldschermen,’’ aldus onderzoeker en oogarts Caroline Klaver van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Verder vraagt het Oogfonds vandaag op 20-2-2020 aandacht voor de 20-2-20-regel: Kinderen moeten 20 minuten naar een scherm kijken afwisselen met 20 seconden voor zich uit staren.