Studie: Tot wel 90 procent meer kans op kanker als je meer dan 10 bedpartners had

Wie een wilde tijd heeft gehad tussen de lakens, zou zomaar eens een stuk meer kans kunnen hebben op kanker. Uit een Britse studie blijkt dat vrouwen die meer dan tien bedpartners hebben gehad in hun leven tot wel 91 procent meer risico lopen op de ziekte.

De onderzoekers van de Anglia Ruskin University bestudeerden de gegevens van 5.722 Engelse 50-plussers. Mannen liepen met 69 procent ook nog altijd fors meer risico, maar minder dan vrouwen. Er zijn meerdere verklaringen. “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde soa’s verschillende soorten kanker kunnen veroorzaken”, vertelt co-auteur Lee Smith.

Ook oncoloog en professor Sylvie Rottey van het UZ weet: “Voor tumoren gelinkt aan het humaan papillomavirus (HPV), zoals bepaalde hoofd-halstumoren, is het aangetoond dat er een link is met het aantal seksuele partners.”

De onderzoekers, wiens studie in vakblad BMJ Sexual & Reproductive Health verscheen, wijzen er ook op dat mensen die veel bedpartners hebben gehad vaker rookten en veel dronken en daar kun je natuurlijk ook kanker van krijgen.