Eindelijk wetenschappelijk bewijs: Mediterraan dieet is goed voor het hart

Het bewijs dat een Mediterraan dieet hart- en vaatziekten kan voorkomen, was nooit overtuigend. Het was meestal gebaseerd op het feit dat mensen in Mediterrane landen minder aan hart- en vaatziekten lijden. Maar dat zou ook kunnen worden toegeschreven aan andere factoren dan voeding. Tot nu toe. Want volgens een nieuwe studie kan ongeveer 30 procent van de hartaanvallen, beroertes en sterfgevallen als gevolg van hart-en vaatziekten worden voorkomen als mensen met en hoog risico olijfolie, noten, bonen, vis, groenten en fruit eten, en dat wegspoelen met een glas wijn. De bevindingen, gepubliceerd op de site van het medisch-wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine, zijn gebaseerd op de eerste grote klinische studie die de effecten van het dieet op hartziekten meet. Wetenschappers selecteerden willekeurig 7.447 Spanjaarden die rookten, overgewicht, diabetes of andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten hadden om hun eten te Mediterraniseren, of aan hun gewone eetpatroon vast te houden, maar dan minder vet. De vele voordelen van het Mediterrane dieet heeft experts versteld doen staan, schrijft The New York TimesHet dieet hielp ook de patiënten die er niet in slaagden af te vallen en waarvan de meesten al cholesterolpillen slikten, of medicijnen om de bloedruk te verlagen.