Italiaans ziekenhuis toont huiveringwekkende beelden: “Wij willen dat iedereen dit ziet”

Rijen met naar adem snakkende patiënten, piepende beademingsmachines en artsen die nog maar eens de noodklok luiden, de beelden uit het grootste ziekenhuis van Bergamo zijn surrealistisch.

Het Britse Sky News mocht naar binnen. "Zoiets hebben we nooit eerder meegemaakt”, vertelt hoofd IC, Roberto Cosentini. “Dit wordt een aanslag voor elk gezondheidssysteem. In de meeste gevallen gaat het om een bijzonder zware chronische longontsteking. Elke dag komen er hier vijftig à zestig patiënten bij.”

Het Papa Giovanni XXII-ziekenhuis behoort tot de meest geavanceerde ziekenhuizen van Europa, maar kan de toestroom van patiënten niet aan. Arts Lorenzo Grazioli roept daarom andere landen op: “Volg het voorbeeld van China en Italië en sluit alles hermetisch af. Enkel zo kan het virus afgeremd worden. Het woord ‘verslaan’ durf ik nog niet in de mond nemen.”

De artsen benadrukken dat het coronavirus geen griep veroorzaakt, maar eerder een heel zware longontsteking. Sommige patiënten krijgen zelfs een soort plastic zak over hun hoofd. "Die dient om de druk op de longen te verlichten," klinkt het.

De medici in Bergamo willen dat we deze beelden te zien krijgen: