Kan het zijn dat je eerder dit jaar al het coronavirus hebt gehad?

Wie begin dit jaar een seizoensgriepje had, hoopt stiekem dat het corona is geweest. Maar helaas, dat is waarschijnlijk niet zo. “We kunnen het niet uitsluiten, maar de kans is erg klein. Zeker als je in die periode niet gereisd hebt.”

Dat zegt Menno de Jong, viroloog in het Amsterdam UMC in een reactie op een lezersvraag van RTL Nieuws. Volgens de viroloog konden tot begin maart alle bevestigde gevallen worden gelinkt aan mensen die in het buitenland zijn geweest.

“Als je je in januari, begin februari ziek voelde, maar niet hebt gereisd, is de kans heel klein dat je besmet bent geweest met het coronavirus,” klinkt het. “De kans is vele malen groter dat je dan een ander virus hebt gehad, want die waarden in die periode ook veel rond.”

Volgens cijfers van het NIVEL was er in Nederland een griepepidemie van half februari tot tweede helft maart. Waarschijnlijk had je dus een griepvirus te pakken, denkt ook het RIVM. Het instituut sluit niet uit dat je al in februari besmet bent geweest met het coronavirus, maar acht die kans wel heel erg klein. “Dan hadden we dat wel gemerkt aan de druk die op de zorg was komen te liggen”, zegt een woordvoerder.