Wat de zomertijd met onze gezondheid doet

Het uurtje minder slaap van vannacht blijkt niet zo onschuldig te zijn als het lijkt. Zo is de kans op een hartaanval vandaag een stuk groter dan op een normale zondag. Uit statistieken van het William Beaumont Hospital in Michigan blijkt dat het aantal hartaanvallen in de week na de invoering van de zomertijd 17% hoger ligt dan het gemiddelde. De dag erna, vandaag dus, ligt het aantal hartaanvallen zelfs 71% boven het aantal van de zondag daarvoor. Door de zomertijd zouden de hormonen wijzigen en de bloeddruk stijgen; dat verhoogt het risico op een hartaanval. Opvallend genoeg brengt de invoering van de wintertijd geen hartrisico's met zich mee. Op maandag zijn de effecten van de zomertijd nog niet verdwenen. Zo kunnen we ons (als het geen vrije dag is) minder goed concentreren op werk. Ook blijken tieners op school minder goed te presteren. Uit Britse statistieken blijkt verder dat het aantal verkeersongelukken in de week na de invoering van de zomertijd een stuk hoger ligt. Al plaatsen onderzoekers daar een kanttekening bij; dit zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat het 's ochtends langer donker is. Volgens een slaapexpert van de Liverpool John Moores University duurt het een week voor we de effecten helemaal van ons af kunnen schudden.

Bron(nen):   Daily Mail      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. bierneus

  Wat is dat toch dat er ieder jaar weer zo gezeken wordt over zomertijd? Kunnen we niet gewoon blij zijn dat het eindelijk nog licht is als we van ons werk terug komen, waarom wordt eigenlijk in oktober de klok altijd weer teruggedraaid? Ik ken niemand die niet liever zomertijd dat wintertijd heeft, behalve die 5 zeurpieten die elk jaar weer de media opzoeken met verhalen over hoe verschrikkelijk het allemaal is…

 2. knier

  Hehe; als je zo rot bent dat je al van een uurtje eerder opstaan een hartaanval krijgt,is er sowieso weinig hoop meer.

  • John JohnN

   Oude mensen met een zwak hart, zou kunnen dat het effect heeft. Misschien kunnen mensen in de zorg erop inhaken door het uit te rekken, door over twee dagen een half uurtje eerder met hun ronden te beginnen. Wat gezonde ouderen betreft, die gewoon thuis wonen, die kunnen gewoon zelf besluiten een uurtje “later” op te staan en langzaam eraan te wennen, aan die mini-jetlag.

   (in antwoord op knier)
 3. John JohnN

  Als je op een trans-Atlantisch lijnschip werkt gaat elke dag de klok een half uur achteruit – of vooruit afhankelijk van de vaarrichting. Ik heb er nooit iets bijzonders aan bijeffecten van gemerkt. Ik geloof soms dat we te veel (semi)wetenschappelijke onderzoekers en statistiekenbouwers hebben, die steeds op zoek gaan naar nieuwe onderwerpen die publiciteit krijgen.

 4. nadine_v

  Ja, het aantal mensen dat normaal in 24 uur aan een hartaanval sterft, sterft nu in 23 u.

 5. Tayelrand

  Er is geen enkele economische reden (meer) voor de zomertijd. We moeten ons dus eens serieus afvragen waarom we nog steeds aan deze onzinnige gewoonte vasthouden.

  • RhodBerth

   Er is geen economische reden (meer) voor de wintertijd.
   Zomertijd is top, we moeten niet meer teruggaan naar de wintertijd.

   (in antwoord op Tayelrand)
 6. RhodBerth

  Ik kan me niet voorstellen dat vrijwel iedereen gewoon een uurtje ‘uitslaapt’ op zondagmorgen, en dan zondagavond zit het nieuwe ritme er al in door op ‘normale’ (= uurtje eerder) naar bed te gaan.

  Ik vind de zomertijd heerlijk! De klok van onze kinderen wordt een uurtje verzet, zodat ze niet meer zo achterlijk vroeg wakker worden 😉

Reacties niet toegestaan