‘Groen afgekeurd vlees kreeg nieuwe datumstickers’

Bij vleesverwerker Willy Selten uit Oss is het afgelopen jaar wekelijks paardenvlees met rundvlees gemengd. Ook werd er oud en bedorven vlees vermengd met nieuw vlees. Dat vertellen werknemers van Selten aan EenVandaag. In het bedrijf was het slecht gesteld met de arbeidsomstandigheden. Volgens de medewerkers, die uit angst voor repressailles, onherkenbaar in beeld komen, kwamen er in 2012 ongeveer twee keer per week vrachtwagens met duizenden kilo’s paardenvlees. Dat zegt Eenvandaag. "Dat paardenvlees werd geleverd uit Engeland, Oost-Europa en Spanje. Iedereen wist dat er werd bijgemengd, dat was geen geheim binnen het bedrijf. De verhouding was ongeveer 70 procent rund, 30 procent paard in de vleessnippers." Een andere medewerker: "Het meeste ging in de snippers, maar we hebben ook stukken paardenvlees als biefstuk van een rund verkocht. Dan ging er een sticker op met 'rund'. Dat waren trouwens ook de enige stickers die we hadden." Naast paard werd er volgens de medewerkers ook oud, groen uitgeslagen en stinkend vlees verwerkt en van een nieuwe datumsticker voorzien. "We konden er bijna niet bij in de buurt werken. We moesten een doek voor ons gezicht doen omdat we er misselijk van werden. Ik wist toen, dit mag nooit, dit is verkeerd. Sinds ik daar heb gewerkt eet ik geen vlees meer." Eigenaar Willy Selten wil niet reageren.

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Buck Danny

  “Ik wist toen, dit mag nooit, dit is verkeerd. Sinds ik daar heb gewerkt eet ik geen vlees meer.”

  Nou (oud)-medewerkers van Willy Selten, had dan even een jaar geleden een anoniem telefoontje naar de VWA gepleegd i.p.v. deze praktijken in stand te houden. Of was je baan je toch meer waard dan je goede moraal?

  • Marcel van Houten

   Toch fijn dat ze nu alsnog hun verhaal vertellen!

   (in antwoord op Buck Danny)
   • John

    Het valt me op dat hun vervormde stemmen geen (vervormd) Nederlands spraken. Misschien had Selten goede redenen om hen in te huren en hadden zij goede redenen om hun mond te houden. Nu is Selten failliet en hebben ze niets meer te verliezen. Naar wereldje die bioindustrie.

    (in antwoord op Marcel van Houten)
 2. Erwin

  En nog vragen mensen mij elke keer verbaasd waarom ik vegetariër ben 🙂

 3. Adam

  Dat het verkopen van bedorven vlees oplichting is moge duidelijk zijn. Maar ik vraag me af of het schadelijk is voor de gezondheid.

  In dat geval kan aan de aansprakelijken (directie) ernstige mishandeling ten laste worden gelegd, wat me een goede zaak lijkt. Ik vind dit wel wat verder gaan dan consumenten foppen met paardenvlees.

  • nadine_v

   Groen is niet hetzelfde als bedorven. Vlees dat niet is behandeld met kleur- en bewaarstoffen verkleurt onmiddellijk als het in aanraking komt met zuurstof. Een blauwe biefstuk of een regenboogham ziet er misschien verdacht uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.
   De consument wordt continu belazerd, maar het interesseert hem niet: als je maar veel vlees voor weinig geld kunt scoren.

   (in antwoord op Adam)
   • Marcel van Houten

    Ik betaal graag meer voor eerlijkheid. En het is wel wat makkelijk om de consument zo op één hoop te vegen.

    (in antwoord op nadine_v)
   • Adam

    Maar in de tekst staat: “We moesten een doek voor ons gezicht doen omdat we er misselijk van werden”

    Komt toch aardig in de buurt van bedorven denk ik zo.

    (in antwoord op nadine_v)
    • nadine_v

     Ik zeg niet dat het vlees van Selten e.a. (want hij is echt de enige niet) oké is, alleen dat verkleuring op zich niet schadelijk is voor de gezondheid. Dat was jouw vraag in je eerste post. Als je ervan moet kotsen, is het niet gezond!

     (in antwoord op Adam)
   • John

    Het is het bekende feit: als ik biologische boterhamworst koop van een goede herkomst kan ik het in de koelkast bewaren tot de tht datum, als het nog niet op is verschijnen dan al spoedig groene vlekjes. Boterhamworst van niet biologische oorsprong kun je twee keer zo lang bewaren en daarna zie je nog vele dagen lang geen enkele groene verkleuring omdat het volgestopt zit met conserverings hulpstoffen. Alleen dáárom zou je al uitsluitend biologisch vlees gaan kopen.
    Dan heb je nog de onzichtbare onwenselijkheden zoals antibiotica resten.
    Verder wordt de prijs laag gehouden door het gewicht op te peppen door er water in te doen.
    Heb ik het nog niet eens gehad over de diervriendelijkheid, als dat niet het eerste argument voor de consument is.
    Mijn conclusie ( al 10 jaar geleden ) “flexibel vegetariër worden”. Kleinere hoeveelheden van biologische oorsprong zodat de korte tht tijd geen rol speelt en afwisselen met vleesvervangers. Mijn portemonnee merkt er niet eens zo veel van want: “less is more”.

    (in antwoord op nadine_v)
 4. addicoco

  Aan welke winkels of ketens leverde Stelten eigenlijk?

 5. Dead Silence

  Topje van de ijsberg. Vorig jaar een docu gezien op de BBC, waar 5 jaar oud kippenvlees vol met geur- en kleurstoffen werd geduwd en aan 5 sterren restaurants werd verkocht. Het draait om geld, dus men is nergens vies van. Je moest eens weten wat er omgaat in de voedselindustrie en wat je eet.

Reacties niet toegestaan