10 feiten over asperges

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 26 april 2013 om 16:32
welingelichtekringen header 1
Het aspergeseizoen is weer begonnen. En asperges zijn niet alleen maar lekker, maar ook gezond. Het Vitamine Informatie Bureau zette samen met het Nederlands Asperge Centrum 10 feiten over asperges op een rij: En gezond is fijn, maar lekker mag het ook zijn: , een eenvoudig recept van BBC-topkok Antony Worrall Thompson.
  1. Asperges zijn goed voor het hele lichaam
    Asperges bevatten veel vitamines en mineralen. Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.
  2. Asperges zijn vooral rijk aan vitamine E
    In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E, een vetoplosbare vitamine, die helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, het in stand houden van spier- en andere weefsels en de weerstand. Vitamine E is een antioxidant. Asperges bevatten nog meer antioxidanten: zogenaamde flavonoïden, die ontstekingsreacties remmen.
  3. B-vitamines zitten vooral in de kopjes van de asperges
    Asperges bulken van de vitamines uit de B-groep. Deze zitten vooral in de kopjes van de asperges.
  4. Asperges leveren veel mineralen
    Asperges bevatten kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Afhankelijk van het gehalte in de grond bevatten asperges ook selenium.
  5. Asperges passen goed in een zoutarm dieet
    Dit omdat asperges zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak hebben en het niet nodig is om zout toe te voegen. Wees dan wel spaarzaam met ham.
  6. Asperges zijn goed voor de nieren
    Asperges zijn vochtafdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Asperges kunnen je urine wel een sterke geur geven. Bepaalde stoffen (asparaginezuur) worden in het lichaam namelijk omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen, maar niet iedereen heeft hier last van.
  7. Asperges zijn caloriearm
    Asperges bevatten zeer weinig calorieën (20 kcal per 100 g). Je moet bijna een halve kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als in een reep chocola van 75 gram. Tenminste, als je ze niet klaar maakt met roomboter.
  8. Witte, groene en paarse asperges verschillen qua vitamines
    Witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene en paarse asperges groeien boven de grond. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines. Paarse asperges bevatten iets meer vitamine C en provitamine A.
  9. Asperges zijn vers als ze piepen
    Wrijf 2 stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.
  10. Mannelijke asperges zijn populairder dan vrouwelijke
    Mannelijke aspergeplanten zorgen voor een opbrengst die wel 40% hoger is dan die van de vrouwelijke. Daarom gebruiken kwekers bijnal uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt. De langste asperge ooit gestoken was 3,11 meter lang.