10 feiten over asperges

Het aspergeseizoen is weer begonnen. En asperges zijn niet alleen maar lekker, maar ook gezond. Het Vitamine Informatie Bureau zette samen met het Nederlands Asperge Centrum 10 feiten over asperges op een rij:
 1. Asperges zijn goed voor het hele lichaam Asperges bevatten veel vitamines en mineralen. Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.
 2. Asperges zijn vooral rijk aan vitamine E In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E, een vetoplosbare vitamine, die helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, het in stand houden van spier- en andere weefsels en de weerstand. Vitamine E is een antioxidant. Asperges bevatten nog meer antioxidanten: zogenaamde flavonoïden, die ontstekingsreacties remmen.
 3. B-vitamines zitten vooral in de kopjes van de asperges Asperges bulken van de vitamines uit de B-groep. Deze zitten vooral in de kopjes van de asperges.
 4. Asperges leveren veel mineralen Asperges bevatten kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Afhankelijk van het gehalte in de grond bevatten asperges ook selenium.
 5. Asperges passen goed in een zoutarm dieet Dit omdat asperges zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak hebben en het niet nodig is om zout toe te voegen. Wees dan wel spaarzaam met ham.
 6. Asperges zijn goed voor de nieren Asperges zijn vochtafdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Asperges kunnen je urine wel een sterke geur geven. Bepaalde stoffen (asparaginezuur) worden in het lichaam namelijk omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen, maar niet iedereen heeft hier last van.
 7. Asperges zijn caloriearm Asperges bevatten zeer weinig calorieën (20 kcal per 100 g). Je moet bijna een halve kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als in een reep chocola van 75 gram. Tenminste, als je ze niet klaar maakt met roomboter.
 8. Witte, groene en paarse asperges verschillen qua vitamines Witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene en paarse asperges groeien boven de grond. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines. Paarse asperges bevatten iets meer vitamine C en provitamine A.
 9. Asperges zijn vers als ze piepen Wrijf 2 stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.
 10. Mannelijke asperges zijn populairder dan vrouwelijke Mannelijke aspergeplanten zorgen voor een opbrengst die wel 40% hoger is dan die van de vrouwelijke. Daarom gebruiken kwekers bijnal uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt. De langste asperge ooit gestoken was 3,11 meter lang.
En gezond is fijn, maar lekker mag het ook zijn: Asperges met parmaham, een eenvoudig recept van BBC-topkok Antony Worrall Thompson.

Bron(nen):   Vitamine Informatie Bureau  Seizoensrecepten BBC    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. janneke123

  Voor mij zijn asperges de lekkerste groente die er bestaan.
  Sinds een jaar of 5 heb ik een aspergebed in mijn tuin. Goed voor 2 kg per dag in het aspergeseizoen. Invriezen van verse asperges gaat ook prima dus tot eind augustus genieten wij van die heerlijke groente.

 2. catchit64

  Heerlijk, maar eet ze bij voorkeur in de streek waar ze vandaan komen (Brabant, Limburg).
  Hoef je geen dure tent voor uit te kiezen want er zijn veel aspergeboeren die workshops en etentjes aanbieden in de aspergetijd.
  Zelfs in top restaurants in de randstad kunnen de heren koks er niet altijd iets lekkers van maken weet ik uit ervaring.

  • nadine_v

   Kopen bij de boer en zelf koken. Geen ingewikkelde dingen mee doen: zo lekker krijg je ze zelfs niet in een restaurant in Noord-Limburg.

   (in antwoord op catchit64)
 3. jan bosscher

  Bij mij zijn ze nog niet boven.

Reacties niet toegestaan