Meisje (9) overleden na eten slecht doorbakken barbecuevlees

In het UZ in Leuven is zondag een 9-jarig meisje uit  het Belgische Balen overleden. Ze had afgelopen week een bacteriële infectie opgelopen na het eten van slecht doorbakken rundvlees op de barbecue. Het meisje werd vorige week plots zwaar ziek, na een barbecue bij haar ouders thuis in het Kempense Olmen (Balen). Het kind raakte besmet met de E. Colibacterie en kreeg eerst buikpijn en diarree. Daarna stopten haar nieren met functioneren. Donderdag kreeg ze een hartstilstand. Sindsdien lag ze in kritieke toestand in het UZ Gasthuisberg in Leuven, waar ze zondag overleed.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  In Nederland wordt juist campagne gevoerd om de houdbaarheidsdatum van voedsel te overschrijden.
  Het is beter om goed voor te lichten waar je op moet letten om risicoloos te kunnen eten.

  • catchit64

   Volgens mij is dat een hele andere discussie. Die actie heeft namelijk geen betrekking op vlees maar op heel veel andere producten zoals zuivel. Vla die dicht in de koelkast staat kun je gerust een week later opeten zonder dat je er wat van krijgt.

   Ik heb gisteren slagroom geklopt die al sinds februari in een afgesloten verpakking in de koelkast stond. Hij smaakte heerlijk op de toetjes.

   Als je producten vanuit een gesloten verpakking gaat gebruiken is de datum die erop staat niet relevant. Bij openen ruik en zie je direct als er wat met het product aan de hand als het goed gekoeld is bewaard.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Dank voor de uitleg. Ik neem het voor waar aan.

    Maar vroeger leerde ik dat je deze bacterie juist niet ruikt of proeft.
    Ook mocht je blikgroente niet meer gebruiken als je bij het openen de lucht naar binnen hoorde zuigen.
    Er zijn ook wel eens mensen gestorven aan groente uit de vriezers.

    Ik zou van die lesjes wel eens een update willen hebben.

    (in antwoord op catchit64)
 2. Nelson

  “Het kind raakte besmet met de E. Colibacterie”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli
  “Escherichia coli is een gram-negatieve staafvormige bacterie en is een van de meest voorkomende facultatief anaërobe bacteriën in de dikke darmen van homoiotherme dieren, zoals zoogdieren en is nodig voor het verteren van voedsel*

  *E. coli ook in zo groten getale voorkomen, maar een gebrek is wel degelijk mogelijk. Na langdurig gebruik van antibiotica (bacteriedodende middelen) kan deze bacterie flink uitgedund worden, waardoor een gebrek aan vitamine K optreedt, wat vervolgens leidt tot ontwrichting van de bloedstolling. Bloedneuzen en zelfs darmbloedingen kunnen het gevolg zijn.*

  *E. coli is over het algemeen niet gevaarlijk;*

  Wat een vreemd verhaal weer. Het lijkt erop dat niet slechts het vlees de oorzaak was van de fatale afloop. Maargoed, het is weer komkommertijd

  • catchit64

   Kijk maar uit met die komkommers. Weet je nog, die Ehec bacterie…

   (in antwoord op Nelson)
  • H. Igor

   Escherichia coli O104:H4 is de gevreesde EHEC bacterie. Die veroorzaakt nierfalen (virale HUS) en dat loopt vaak slecht af. Maar is dus wel degelijk een E.coli bacterie. .

   (in antwoord op Nelson)
 3. DW23

  Bijzonder om bij zo’n serieus bericht een striptekening van een blij barbecue-mannetje te plaatsen.

 4. kwikfit

  Ik maak ’em gewoon: “da’s balen, zeg.”

 5. IwanovKapotjeplov

  Het probleem is gewoon dat veel mensen geen idee hebben hoe goed te barbequëen. Vlees wordt niet goed verhit of verkeerd verhit waardoor het aan de buitenkant zwart en van binnen rauw is. Een ander punt is kruisbesmetting: je moet niet dezelfde vork gebruiken voor rauw vlees op de barbeque te leggen en om gaar vlees er van af te halen, want dan krijg je alnog de bacteriën van het rauwe vlees in je gerecht. Dan moet je eigenlijk alles wat je op je rooster hebt liggen eerst gaar laten worden, alles eraf, en dan pas nieuw erop. Anders is er weer risico van kruisbesmetting als je rauw vlees naar een bijna gaar stuk vlees legt.

 6. Guest

  Als je genoeg weerstand hebt dan overkom je zo’n infectie. Dus het andere deel van het verhaal zou moeten aangeven wat er nog maar aan de hand is met dat meisje.
  Er zijn mensen die vlees altijd rauw eten en die hebben nooit ergens last van. Bacterien zijn niet slecht, maar als je een zeer zwakke weerstand hebt, zwak immuunsysteem, ja dan reageert dat niet.
  Dit bericht klinkt als een reclame boodschap van de farmaceutische industrie

Reacties niet toegestaan