“Ik kies er voor om dik te zijn”

Laura Bogart is een Amerikaanse schrijfster/publicist. Ze schrijft prachtig en ze is heel erg dik. Er zijn geen foto's beschikbaar (vermoedelijk geen toeval) maar zelf beschrijft ze dat medepassagiers in de metro klagen dat er voor hen geen plaats overblijft op de tweepersoonsbank als Bogart naast hen zit. Zo dik dus. En ze heeft een besluit genomen: na jarenlang geploeter met therapeuten, dietisten en andere professionals wil ze niet meer. "Ik kies er voor om dik te zijn". In een essay op Salon legt ze uit dat ze niet zomaar zo dik is. Haar jeugd was zeer onaangenaam en in die jaren ontstond haar patroon om zich vol te stoppen als ze zich rot voelde. Dat eten en dat dik zijn heeft dus een functie, legt ze uit. Als ze moet afvallen gaat ze zich dubbel akelig voelen. Omdat afvallen naar is, maar ook omdat ze moet ophouden met dat doen wat het leven dragelijk houdt: eten. En nu heeft ze een besluit genomen. Ze accepteert dat mensen meewarig naar haar kijken. Ze neemt voor lief dat ze wordt uitgescholden. Ze verzet zich niet langer dan anderen denken dan ze een slappeling is, die niet kan afvallen. Want niet genoeg eten en afvallen doet veel meer pijn. Bogart heeft besloten dik te blijven

Bron(nen):   Salon      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. ikookeven

  Laat dat verleden lekker met rust. Ga de toekomst in! Denk ik dan. Als maar excuses….

  • Peter Rokers

   Zo werkt het niet helemaal. Ook niet bij incest. De ene maakt trauma’s mee in de kinderjaren en de ander later. Je zegt toch ook niet tegen 2de wereld oorlog slachtoffers: “Hou nou eens op met zeuren of vertel nou eens wat er gebeurd is”.
   Sommigen kunnen er nooit meer overpraten, maar spanningen zoeken altijd een uitweg.

   (in antwoord op ikookeven)
   • Pietje_Precies

    die werden niet echt dik overigens….

    (in antwoord op Peter Rokers)
    • Peter Rokers

     Dat weet je niet. Die dame van duivelskind is vrij stevig. Reken maar dat het zoiets rare dingen doet met een mens. Het hoeft zich niet altijd in vreetbuien te manifesteren. Ik ken zelfs mensen die de vinger gebruiken of veel laxeermiddelen. Anorexia heeft 2 kanten. En het komt allemaal op hetzelfde neer.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. Prikker

  Jammer dat ze de noodzaak voelde om zich te verantwoorden.

 3. FritsB

  Zie dit filmpje van Bogart lezend uit eigen werk: http://www.connotationpress.com/fiction/1385-laura-bogart-fiction
  Dik zijn is haar eigen keus, maar dan ook niet zeuren als ze straks de deur nauwelijks nog uit kan, geweigerd wordt in vliegtuigen, extra dure zorg nodig heeft. En emigreren naar Nieuw Zeeland zit er al helemaal niet in.

 4. kletsmajoor

  Ze zegt ervoor te kiezen dik te zijn maar het lijkt eerder op een overgave. Dat is toch iets anders.

  Je kan ook zeggen dat de functie van dat eten en dik zijn van haar, vooral is dat ze steeds herinnerd wordt aan die onaangename jeugd.

 5. Buck Danny

  Ze kiest er niet voor om dik te zijn, ze kiest er voor om er niks tegen te willen doen.

  Toevallig kwam ik gisteren dit item hier tegen:
  https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/66903/dikke-amerikaanse-tv-presentatrice-richt-zich-rechtstreeks-tot-beledigende-kijker.html
  Misschien moeten de twee dames maar eens met elkaar gaan praten, is het nou wel of geen keuze?

 6. Peter Rokers

  Mager zijn is ook geen keus. Men gaat er altijd van uit dat iedere pondje door het mondje gaat. Je uiterlijk kies je toch ook niet ? Of je man of vrouw bent.
  Hoewel … ik geloof dat iedereen het leven krijgt dat die zelf wenst.
  Gelukkig zijn is ook een keus.
  Maar men moet er nooit van uit gaan hoe het voor een ander moet zijn en waardoor die zo is.
  We hebben zelf voor deze wereld gekozen al zijn/haar problemen en men moet niet gaan zeuren dat die nu ongelukkig is.
  Het bewijs zijn de onderzoeken: de meeste Nederlanders zijn zeer gelukkig en tevreden.
  Keer op keer bewezen: feit.

Reacties niet toegestaan