Koken is slecht voor de gezondheid

De stoffen die vrijkomen bij bakken en braden zouden schadelijker zijn dan meeroken. Een wandeling door een smogwolk in Peking is gezonder dan een uurtje boven dampende pannen. Uit onderzoek van het Energy Department’s Lawrence Berkeley National Laboratory blijkt dat keukendampen vol schadelijke stoffen zitten, die niet goed worden weggezogen. Een kwart van de huizen met een gasfornuis heeft een slechtere luchtkwaliteit dan het centrum van Londen op de zwaarste smogmomenten. Met name de stikstofdioxide die een gasfornuis uitstoot, overschrijdt de veiligheidsnormen met 55 tot 70%. Maar in keukens worden ook te hoge concentraties acroleïne, koolstofmonoxide en koolstofdioxide aangetroffen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog al, werd acroleïne in granaten gestopt om de ogen en luchtwegen van de vijand te irriteren. Richard L. Corsi, professor aan de Universiteit van Texas zegt: “We hebben ons tot nu toe alleen bezig gehouden met het milieu buitenshuis, zoals water- en luchtkwaliteit, terwijl het milieu binnenshuis waarschijnlijk veel belangrijker is voor onze gezondheid.” De onderzoekers van Berkeley Lab werken aan een nieuwe generatie afzuigkappen. Op dit moment wordt soms maar 15% van de schadelijke stoffen weggezogen. Dit moet veel hoger worden. Ook omdat huizen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn. Vroeger waren er meer hoeken en kieren, waardoor de schadelijke stoffen konden verdwijnen. Met de nieuwe afzuigkappen moet het probleem grotendeels worden opgelost.

Bron(nen):   New York Times      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Kassa! Er moet snel een inspectiedienst worden opgericht met vergaande bevoegdheden die de normen streng gaat handhaven. Er moet een certificaat voor elke keuken worden afgegeven anders mag het huis niet verkocht worden. Dat wordt goed verdienen voor de inspecteurs en de hele fornuizen- en afzuigkappenbrance natuurlijk.

  PS: Waarom is dit nu opeens een probleem? Gaan hier aantoonbaar veel mensen aan dood?

 2. catchit64

  Jonnie Boer en andere topkoks met beschermende kleding en gasmasker in de keuken.

 3. Karel Kritisch

  En als je met inductie kookt? Dan gaat het verhaaltje niet op.

 4. Peter Rokers

  Eten is sowieso slecht voor je hele gezondheid. Het voorkomt de dood niet. En met aangeboren afwijkingen kun je het al helemaal schudden. Dan kan een operatie nog wat doen. Maar van eten ga je toch echt dood hoor. Alleen van niet eten iets sneller.

  Ik weet niet wat er de laatste tijd in de lucht hangt hier, maar gezond is het ook niet.

 5. Vogelbeest

  Leven is dodelijk.

Reacties niet toegestaan