Niet Christenen, maar antroposofen zijn de voornaamste vaccinatie-weigeraars

Het vooroordeel kan de wereld uit: reformatorische christenen vormen niet één massief blok tegen kindervaccinatie. Veel eensgezinder daarin zijn de antroposofen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw op basis van gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Antroposofen volgen de spirituele filosofie van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Zij geloven dat ziekten een heilzame werking hebben op lichaam en geest en kinderen kunnen helpen bij hun ontwikkeling. Daarom staan ze sceptisch tegenover vaccinaties. Zogeheten Rudolf Steiner-scholen, ook bekend als vrije scholen, zijn overal in Nederland te vinden. Tot nu toe werd vooral de beschuldigende vinger uitgestoken naar bekrompen Christenen, maar het blijken juis wereldwijze antroposofen te zijn die hun kinderen vaccinaties onthouden.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Een antroposofisch arts heeft me wel eens uitgelegd dat vaccinaties de zogenaamde T-cellen beschadigen, die juist voor de weerstand zorgen. Daar zou geen overtuigend onderzoek naar gedaan zijn.
  Daar zou de discussie over moeten gaan, lijkt me.

  • RHK

   Dit lijkt me een nogal ongenuanceerde uitspraak die hij niet kan onderbouwen, bangmakerij noem ik dat en een arts (of alternatieve genezer) zou dit niet moeten zeggen tegen een leek/patient.

   T lymfocyten of T-cellen zoals jij deze noemt zijn onze afweercellen die weer onder te verdelen zijn in specifieke types. Als het inderdaad zo is zoals deze arts stelt dan zouden we na inentingen allemaal dezelfde symptomen krijgen als HIV-patienten (AIDS) zonder behandeling: hele volksstammen worden namelijk ingeënt !
   Van HIV is inmiddels bekend dat deze bepaalde T-cellen kapot maakt waardoor de weerstand juist verzwakt en deze patienten overlijden vaak aan de complicaties van hun verzwakte weerstand.

   Zie jij iedere ingeënte persoon in Nederland overlijden? Nee dus !

   De inenting zorgt er juist voor dat de weerstand op peil blijft of zelfs beter wordt, dat is het doel en dit zou men niet doen als er gerede twijfel is zoals deze antroposofische arts suggereerde. De meeste entstoffen zijn overigens nog steeds gebaseerd op de stof die bestreden moet worden omdat deze ziek maakt. Noem het een ‘prikkel’ geven door een klein beetje van de ziekmakende stof waar het menselijke afweermechanisme (witte bloedlichaampjes, t-cellen of hoe je dit noemen wilt) zich tegen gaat wapenen door antistoffen aan te maken : een normale actie>re-actie die ook optreedt als je door de echte ziektekiem wordt aangevallen.

   Ik ben daarom wat terughoudend in het verkondigen wat nu de waarheid is, we hebben geen bewijs dat de antroposofische bewering juist of onjuist is, terwijl we al jaren inenten en daarvan hebben kunnen zien of dit wel of niet werkt. Ik ben dus geneigd voorlopig de inenting te prefereren totdat het tegendeel is bewezen.

   Zoals je terecht zegt zou er onderzoek naar gedaan moeten worden, maar in de tussentijd zou ik me toch gewoon laten inenten omdat dit minder slachtoffers lijkt te maken dan onder de mensen die zich NIET laten inenten. Het is aan ieder om dit voor zich te besluiten, dus als het botst met iemands geloof of antroposofische instelling dan begrijp en respecteer ik dat (zolang er maar geen anderen de dupe worden van hun besluit om niet in te enten).

   (in antwoord op Templein)
   • Niegol

    Mooi gebalanceerd betoog, dat veel feiten bevat en en goed onderbouwd is.
    Dank je!

    (in antwoord op RHK)
   • Templein

    Dank je voor je uitvoerige uitleg.

    Ik reageerde vooral op het bericht vanwege de uitspraak dat er niet gevaccineerd wordt op basis van geloof. Van de antroposofisch arts hoorde ik dus andere redenen, niet gebaseerd op geloof, maar op redenaties.
    Voor mijzelf ging het om de keuze voor een anti-griepprik. De arts raadde die af.
    Na wikken en wegen neem ik nu al jaren de antigriepprik. 1. Omdat ik tot een risicogroep hoor. 2. Omdat een bioloog me uitlegde dat het krijgen van de griep iets aan je eiwitten kan veranderen.

    Je hebt gelijk dat niemand de dupe moet worden van praatjes.

    (in antwoord op RHK)
 2. grasspriet

  Bekijk de docu ‘the hidden truth of vaccination’ eens en je haalt nevernooitniet een enting tegen wat dan ook.

 3. Mia

  Ik weet uit eigen ervaring dat het consultatiebureau standaard iedereen die niet vaccineert wegzet als óf gelovig óf antroposofisch. Maar je kunt mensen die bewust nadenken, goed onderzoeken en weloverwogen keuzes maken niet makkelijk in een hokje stoppen.

Reacties niet toegestaan