Veel poep op ons vlees

Veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën als E.coli. Dat komt doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terecht komt. Het tv-programma Zembla meldt dinsdag dat keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector dat zeggen in de uitzending van komende donderdag.
 De E.coli-bacterie veroorzaakt maagklachten en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.
Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd. „Zodat het helemaal verspreid raakt over het vlees.” De keurmeesters vertellen in Zembla dat er dagelijks grote hoeveelheden vlees onder de stront zit. “Ik denk dat wij op ongeveer 60 procent van de karkassen mestbezoedeling hebben. Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of die hun messen niet schoonmaken”, aldus een keurmeester. Keurmeesters hebben slechts enkele seconden om een karkas te keuren, waardoor zij afwijkingen missen. Bovendien mogen zij als gevolg van de in 2005 in de grote slachterijen ingevoerde zicht- of ketenkeuring karkassen slechts visueel controleren, en geen organen meer insnijden ter controle op ziekten of afwijkingen. Een keurmeester: “De kans dat wij afwijkingen, abcessen en ontstekingen, missen is zeer groot. Dus die komen in de voedselketen terecht.” Hoewel slachterijen wettelijk verplicht zijn om mest ruim weg te snijden van het karkas, gebeurt dat volgens de keurmeesters in veel gevallen niet: “Het komt gewoon heel vaak voor dat mest wordt weggespoten of met een mes wordt weggeschraapt, zodat het helemaal verspreid raakt over het hele karkas, dus over het vlees. We zien dat ze het afvegen met papieren doekjes met wat water erop. Ze proberen het op allerlei manieren te verdoezelen. Want elke gram die ze wegsnijden kost het bedrijf geld.”

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_cDEBEY6Kl8

  Je moet maar denken, je poept het ook weer uit.

  • Captain Caveman

   Ja, maar ga je het daarna nog een keer eten?

   (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
   • disqus_cDEBEY6Kl8

    De koeien worden met mest op de weilanden weer weer vet gemest.

    (in antwoord op Captain Caveman)
   • utsjaermets

    Ach ja, de ene doet aan plassex en de ander…aan een andere vorm.
    Wellicht heeft de e-coli ook mijn beoordelingsvermogen aangetast (je voelt de hint bij ‘ook’ vast wel). Ik kan niet serieus blijven bij zo’n artikel. Stuur het door naar A. Verlinden, die kan er vast een sensatie van maken.

    (in antwoord op Captain Caveman)
 2. bierneus

  . Als ‘veel vlees van wat we eten’ besmet is met e.coli, en we zijn niet massaal aan de diarree blijkt het dus helemaal niet zo gevaarlijk te zijn als al die hysterici ons willen doen geloven. Weer een ‘food-scare’ doorgeprikt….Jammer dat journalisten geen brood zien in een kop als “e.coli minder gevaarlijk dan wordt geweerd”. Nu blijven we dus met die hijgerige onthullingsjournalistiek zitten …

 3. marianne martens

  Het stuk vlees nodigt niet uit tot meer in ieder geval. Het stuk vlees is kunstmatig gekleurd vlees, heeft een lange geschiedenis van kwelling, uitbuiten, slechte voeding, antibiotica, geen gras, geen water ( zeker in Amerika ) en wordt op een onbehoorlijke manier de dood ingejaagd. Vraagt een dier om zo te leven? Neen, een dier is geboren om te leven ( Nussbaum ) en niet om een plofkoe, plofvis plofvarken of plofinsect te worden. Laten we de hormonen niet vergeten als ze de vrachtwagen ingeduwd worden. Het zit allemaal in zo,n lekker stukje vlees in een restaurant of op je bordje op tafel.

Reacties niet toegestaan