Waarom juist negatief denken helpt om je doelen te bereiken

Positief denken, menig zelfhulpboek is er aan gewijd. Niet gek: een beetje positiviteit maakt je ongetwijfeld gelukkiger, maar of je er ook meer succes door hebt? Volgens de voormalige pokeraar Annie Duke brengt negatief denken je juist verder.

Haar argument? Je bent beter voorbereid op hindernissen en tegenslagen, schrijft ze in een column op de Amerikaanse Business Insider. “Je kunt negatief denken als hulpmiddel inzetten om mogelijke hindernissen te identificeren, zodat je die kunt oplossen voordat je ze tegenkomt.”

De veelgevraagd spreekster en strategisch adviseur maakt de vergelijking met Google Maps. De ouderwetse wegenkaart toont je de weg zonder obstakels, terwijl Google Maps ook files, ongelukken en wegopbrekingen laat zien om de beste route te kunnen bepalen.

Als je je een toekomst voorstelt waarin dingen misgaan, kun je die toekomst herschrijven, zodat er zoveel mogelijk goed gaat, aldus Duke. Haar mening wordt ondersteund door onderzoek: door op deze manier vooruit te denken, ontdek je 30 procent meer obstakels. Door die op te lossen kun je beter je doelen bereiken.

Ze noemt een simpel voorbeeld: Je wilt gezonder eten, maar je bedenkt je nu al dat de kantine vol ligt met ongezonde lekkernijen. Dan kun je van tevoren al bepalen dat je die kantine mijdt en zelf gezonde snacks meenemen. Je wordt dan niet verrast op het moment dat je die muffin op de toonbank ziet staan.

Bron(nen):   Business Insider