6 mythes over fitness en sport

Het laatste woord zal er nog niet over gezegd zijn maar hieronder een aantal vaak gehoorde mythes over sport: 1. Je verliest buikvet door buikspieroefeningen - nee, alhoewel je je buik wat strakker kunt krijgen met oefeningen gaat vet er niet per se van weg. Met sporten kun je vet verbranden maar dat proces voltrekt zich in je hele lichaam, niet alleen op de plek waarvoor je traint. Tegen buikvet helpen intensieve cardio-workouts en gewichtheffen. Let vooral ook op je voeding 2. Vrouwen kunnen beter met lichte gewichtjes trainen anders worden ze te gespierd - onzin, vrouwen hebben bij lange na niet genoeg testosteron om een vrouwelijke Arnold Schwarzenegger te worden 3. Veel zweten betekent dat je goed bezig bent - er is geen relatie tussen hoeveel je zweet en hoe hard je gesport hebt 4. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden - nee, als sporten pijn doet, betekent dat niet dat het goed is voor je lichaam en dat je grote prestaties levert met veel effect. Sporten is hooguit oncomfortabel en kan tot spierpijn achteraf leiden. Dat zegt wel dat je misschien iets te hard hebt getraind 5. Vooraf stretchen voorkomt blessures - nee, stretchen blijkt niets te doen tegen blessures. Sterker nog, er zijn meer blessures gevonden bij mensen die van tevoren stretchten dan bij mensen die dat niet deden. Het kan wel fijn zijn om de spieren op te warmen door bijvoorbeeld even te joggen. Achteraf stretchen kan overigens wel helpen tegen spierpijn 6. Om vet te verbranden moet je rustige cardio-workouts doen  - er zijn geen tekenen dat dit inderdaad zo is en dat je meer kunt afvallen door middel van snelle, pittige cardio-workouts  
 

Bron(nen):   Daily Health Post      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  betreffende punt 2 vraag ik me af of mannen zonder toegediende middelen wel kunnen worden zoals Schwarzenegger

  • Peter

   Dat is logisch. Iedereen is anders. Ze gebruiken niet allemaal anabole ofzo. Ik denk dat Arnold dat wel gebruikt heeft wat zijn karrière goed te pas kwam evenals Lou Ferrigno ?) alias de Hulk.

   Maar bovenstaande fabeltjes ken ik onderhand wel.

   (in antwoord op Captain Caveman)
  • Vogelbeest

   De meest gespierde persoon voor de uitvinding van anabole steroiden was George Sandow. Google maar war afbeeldingen. Het is verstandig iedereen die meer spieren heeft dan dat te wantrouwen.

   (in antwoord op Captain Caveman)
 2. catchit64

  Het is inderdaad een kwestie van goed op je voeding letten want ik heb een hele periode als een dolle gesport zonder noemenswaardig resultaat. Pas toen ik op mijn cola consumptie en eetpatroon ging letten vlogen de kilo’s eraf.

  • Kopje thee

   Same here. Jarenlang me een ongeluk gesport. Wat me vooral tegen stond was de hoeveelheid tijd die erin ging zitten. Nu ik m’n gesnaai heb gematigd, heb ik aan wat grondoefeningen en de wandelingen voor de hond genoeg. Wel zo prettig.

   (in antwoord op catchit64)
 3. Vogelbeest

  In fitness-kringen een bekende uitspraak: “Abs are made in the kitchen, not in the gym” (Abs=abdominals = buikspieren maak je in de keuken, niet in de sportschool).
  Heb je ooit een Somalier buikspieroefeningen zien doen? Waarschijnlijk niet. Maar zo lang ze nog in Afrika wonen en nauwelijks te eten hebben, hebben ze allemaal zichtbare buikspieren.
  Bij mannen worden de buikspieren zichtbaar als ze hun lichaamsvet onder 12% krijgen. Bij vrouwen onder 19%. Bij vrouwen worden ze eerder zichtbaar omdat vrouwen hun laatste lichaamsvet op hun heupen houden, terwijl het laatste vet bij mannen op de buik blijft zitten.

Reacties niet toegestaan