Als je meer dan 4 koppen koffie per dag drinkt moet je dit even lezen

Er is al heel lang onenigheid over de gezondheidsaspecten van koffie. Aan de ene kant zijn er aanwijzingen dat koffie gezond is. Het zou helpen tegen diabetes en andere kwalen. Aan de andere kant zijn er studies die beweren dat koffie tot kanker, hartkwalen en andere erge dingen kan leiden. Er is nu een studie die aan dat gekrakeel een eind probeert te maken. In die studie is het levenspad van 45.000 mensen gedurende 17 jaar gevolgd. Van hen was de levensstijl bekend evenals de ziektes en kwalen die ze gedurende die 17 jaar opliepen. Gekeken is naar de correlatie tussen de dood en koffiedrinken. Gecorrigeerd voor andere oorzaken blijkt veel koffie drinken de dood aanzienlijk te versnellen. Wie meer koffie drinkt dat 28 kopjes per week zal eerder sterven dan wie dat niet doet. Vooral mannen beneden de 55 en jonge vrouwen lijken behoorlijke risico's te lopen.  

Bron(nen):   Salon      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. NoID

  Pas bij 28 kopjes/dag een hoger risico ??? dat ligt wel erg ver bij de in de kop gemelde 4 vandaan 🙂

  • DiscuJohn

   De redactie lijkt al wakker & aan de koffie (tekst aangepast).

   (in antwoord op NoID)
 2. Durk de Zee

  Onderzoekjes als dit nemen we hier met een korreltje suiker (..) Totdat een zoveelste contra-onderzoek één en ander weer eens tegenspreekt.

  En de boer, hij ploegde voort.

  • Jannie Ooms

   Neemt u het allemaal maar gerust met een korreltje suiker. Maar wanneer is een onderzoek dan, volgens u, wel serieus te nemen?

   Ik neem de resultaten van een onderzoek onder 45000 mensen over een periode van 17 jaar wel degelijk serieus. Of zijn uw wetenschappelijke normen wat strenger dan die van de rest van uw collega wetenschappers en zou u pas tevreden zijn geweest met een onderzoek onder 1 miljoen mensen vanaf hun geboortedatum tot hun overlijden? Zou kunnen hoor…

   (in antwoord op Durk de Zee)
   • Vogelbeest

    Ik kan me voorstellen dat “gewone” naturel filterkoffie een ander resultaat heeft dan oplos, of de huidige pads en capsules die uitbundig voorzien zijn van kleur-geur en smaakstoffen.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Durk de Zee

    Doe es een link naar ‘t bewuste onderzoek en misschien wil ik het geloven. Op basis van statements zoals deze -zonder enige bronvermelding- kan ik zeggen dat er roze olifanten bestaan. Bewijs maar ‘ns dat het niet zo is.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. NoID

  Is er in de studie ook gekeken naar de wijze waarop de koffie bereidt werd ? Ik heb ooit gelezen dat bijv. filterkoffie veel minder cholesterol-achtige bestanddelen bavatte als direct gezette kofiie (als expresso, ‘turkse/griekse’ koffie). De verklaring daarachter was dat een deel van de olieachtige bestanddelen achterbleven in het filter papier. Van sommige chloresterol soorten is bekend dat deze een slechte invloed hebben op het vaatstelsel…

 4. Marcel Loeffen

  Hallo! Wat een bullshit artikel. 1. De helft v d tekst is weggelaten (zie bron) 2. Dit is van 100.000 factoren afhankelijk! Zo wordt ik juist heel vrolijk van koffie. Zijn bijv. ook de factoren meegerekend van mensen die geen zelfmoord plegen na 6 koppen koffie per dag in tegenstelling tot mensen die helemaal geen koffie drinken. Dit is dus totaly not meetbaar. Misschien bij muizen, maar daar zal dan wel niet op getest zijn.

  • Danny

   Naar schijnt mag je niet te lang gezond blijven! Big Pharma wilt veel geld verdienen door de zieken aan hun medicaties!

   (in antwoord op Marcel Loeffen)
 5. disqus_cDEBEY6Kl8

  Schenk voor het kabinet nog eens een paar kopjes in.

 6. Karel Kritisch

  Hoogstens drie kopjes per dag is aanbevolen. Koffie heeft een beschermend effect tegen verschillende verouderingsziekten zoals alzheimer, parkinson en diabetes. Dit zeggen de wetenschappelijke studies van grote impact. Welke goed uitgevoerd zijn dus. Aan koffie zitten zowel voor als nadelen aldus Kris Verburgh, arts en onderzoeker.
  Ik lees nu ‘de Voedselzandloper’ < echt een aanrader!

  • Jannie Ooms

   De meningen zijn op zijn zachtst gezegd nogal verdeeld over ‘De Voedselzandloper’.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Nou dat kan wel zijn maar het is in ieder geval wetenschappelijk degelijk onderbouwd. Kris Verburgh zuigt het in ieder geval niet uit zijn duim en baseert zijn boek op een grote hoeveelheid kwalitatief hoge wetenschappelijke studies. Maar goed, er zullen altijd weer zogenaamde ‘guru’s’ zijn die het weer beter weten. Maar dat geldt voor elk onderwerp.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 7. bierneus

  Kan iemand de redactie en/of de onderzoekers het verschil tussen correlatie en oorzakelijkheid uitleggen?

 8. Ton Bil

  “Er is nu een studie”. Doe daar een bron bij, of gooi dit bericht weg, svp.

 9. Danny

  Alles teveel is slecht! En alles hangt ook van de factoren af en is individueel verschillend!

Reacties niet toegestaan