Het aantal coronabesmettingen daalt nauwelijks: dit zijn de verklaringen

Gisteren was er voor het eerst weer sprake van een behoorlijke daling, maar over de week bezien stagneert de afname van het aantal coronabesmettingen. De Volkskrant noemt vijf verklaringen.

 1. Middelbare scholieren
  Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat het aantal besmettingen onder middelbare scholieren stijgt in plaats van daalt: het aantal ging van 288 naar 370 besmettingen per 100.000 scholieren. Van alle besmettingen was 8,5 procent te herleiden tot het middelbaar onderwijs ten opzichte van 5 procent een week eerder.
 2. Mogelijk lijken de cijfers erger dan ze zijn
  Het percentage mensen dat in teststraten positief testte daalde van 13,8 procent naar 12 procent. Er zit dus nog wel iets van vooruitgang in. Bovendien zijn we het zicht op het exacte aantal besmettingen een beetje kwijt door alle commerciële zelftests, maar ook doordat mensen zich mogelijk niet meer trouw laten testen.
 3. We houden ons niet meer zo goed aan de coronaregels
  Mensen zijn wellicht laks geworden. "Met elke maand die vordert, gaat de naleving van de maatregelen minder goed. Je merkt het als je op straat loopt en om je heen kijkt," zegt arts-microbioloog Marc Bonten in de Volkskrant. "Misschien dat de mensen de maatregelen een beetje moe zijn," denkt ook epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning (Universiteit Utrecht). Maar cijfers daarover ontbreken. In het laatste onderzoek ernaar uit oktober zei 92 procent van de ondervraagden zich aan het maximum aantal bezoekers te houden.
 4. Het is winter
  Luchtwegvirussen voelen zich lekker in de winter. Mensen kruipen dicht op elkaar in slecht geventileerde ruimtes. Daarbij zijn er ook nog allerlei feestdagen waarop mensen elkaar nog vaker opzoeken. "Over een week of wat kan de huidige stabilisatie gewoon weer een trend omhoog worden volgens het normale patroon," vreest hoogleraar klinische virologie Louis Kroes.
 5. We nemen te weinig maatregelen
  Het kan ook nog zijn dat met het huidige maatregelenpakket het huidige besmettingscijfer simpelweg het hoogst haalbare is. In het voorjaar kregen we de R ook maar net onder de 1 en toen deden we een stuk harder ons best. Volgens de beperkte data uit bron- en contactonderzoek zijn er bovendien nauwelijks nog besmettingen te herleiden tot feesten, reizen, verenigingen of kerken.

Bron(nen):   De Volkskrant