Flossen heeft geen nut

Flossen, flossen, flossen, het is de mantra van iedere tandarts. Maar allerlei onderzoeken van de laatste jaren konden het nut er van niet aantonen. Ook een recente studie naar het nut van flossen kwam met teleurstellende resultaten. Flossen en poetsen versus alleen poetsen zou voor een minuscule, nauwelijks significante verbetering van het gebit zorgen. Een Nederlands onderzoek van enkele jaren geleden lijkt duidelijk te maken hoe het nu zit met dat dwingende advies van de tandarts. Als mensen zelf elke dag flossen maakt het nauwelijks verschil met alleen poetsen, maar als de mondhygiënist het elke dag bij je doet, dan vermindert de kans op gaatjes met 40 procent. Dat komt omdat we onszelf niet graag pijn doen. Dus we flossen zachtjes, voorzichtig en snel. De mondhygiënist en ook de tandarts zelf gaan veel harder te werk en zorgen dat echt elk plekje grondig wordt gedaan. Gelukkig betekent dat niet dat we nu direct met harde hand aan de slag moeten of elke dag naar de tandarts voor een schoonmaakbeurt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het dagelijks gebruik van mondwater zo ongeveer hetzelfde effect heeft. Dat is fijn, want slechts een minderheid van de mensen flost daadwerkelijk regelmatig.

Bron(nen):   Discovery News      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Ik flos (hard), poets (hard) en spoel moet mondwater. Twee keer per dag.
  Je tandvlees en tanden kunnen wel wat hebben. Het lijkt me toch een drama als je daar vroegtijdig afscheid van moet nemen omdat je de boel niet goed hebt onderhouden.

  Ik heb het geluk dat ik een zeer strenge tandarts heb (oud-marinier). Die houdt niet van geintjes. Ik moet daar niet aankomen met een slecht onderhouden gebit.

  • Kopje thee

   Geniale bijdrage dit, dank voor de lach. (Wat krijg je dan van die marinier-tandarts als je je werk niet hebt gedaan? Een kaakslag?)

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Er is wel eens bloed gevloeid, kan ik u vertellen. Haha. En ik heb hem eens getergd door de praktijk binnen te wandelen voordat hij klaar was. Nou, dat heb ik ook geweten. Ben toen de wachtkamer door naar buiten geschreeuwd. Hoe ik het in mijn hoofd haalde! (Was toen nog een puber.)

    Ik ben ook niet zozeer bang voor de tandarts. Ik ben bang voor míjn tandarts. Maar hij is wel een verdomd goeie.

    (in antwoord op Kopje thee)
 2. bebeben

  Onder het douchen spoel ik met mondwater. Dus lekker lang. Het doet echt wonderen voor je gebit. Heb ook nooit meer hoeven flossen, wat oneindig veel meer gedoe is.

 3. Marco Gorter

  Is het niet zo dat door te flossen / gebruik van tandenstokers je juist extra ruimte tussen je tanden maakt waardoor er juist eerder restjes achterblijven? Of is de evolutie hier iets vergeten en past alles zo slecht op elkaar?

  Spoelen met mondwater lijkt mij een goed alternatief.

 4. Tom Smits

  als je een berg afval in de keuken hebt liggen en je kunt kiezen uit,een touw,een end hout , of een bezem .Wat denkje dat dan het beste resultaat geef
  Tom smits tandarts

 5. Tom Smits

  ik was vergeten een emmer zeep er overheen gooien

 6. Lucy Brand

  Ieder dag na het tandenpoetsen , je gebit ragen met ragertjes. Dit voorkomt tandsteen etc. Het zorgt voor een goed onderhouden gebit.!

 7. catchit64

  Altijd weer leuk als het gaat om tandartsen… Ik heb een broer die dat vak uitoefent. Het enige waar het echt om gaat bij die gasten is de portemonnee en niks anders. Het zal hun een zorg zijn of jij goed of slecht voor je gebit zorgt, als de kassa maar rinkelt.

 8. MondzorgForum

  Wat een slecht artikel!! Het klopt, flossen is weinig effectief. Maar ik lees hier niet terug dat stokers en ragers wel zeer effectief zijn. Mondhygiënisten raden enkel nog floss aan als stokers of ragers niet passen. Mondwater is een totaal ander verhaal en heeft niks met flossen te maken. Ook gaat het niet zo zeer om het voorkomen van gaatjes maar om tandvleesontsteking. Voor meer info kunt u beter contact opnemen met Dagmar Else Slot, onderzoekster/wetenschapper en mondhygienist bij ACTA.

Reacties niet toegestaan