Slaap zorgt voor schone hersenen

Als we slapen houden onze hersenen een schoonmaak. Ze verwijderen de afvalstoffen die zijn opgebouwd tijdens een lange dag denken. Hersencellen krimpen tijdens de slaap. Daardoor ontstaan gaten tussen de neuronen. Zo krijgt een vloeistof de ruimte om de cellen te wassen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De resultaten verklaren beter waarom we slapen. De hersenen hebben maar een beperkte capaciteit. Ze moeten kiezen tussen wakker en alert of in slaap en aan de schoonmaak. Het falen van de schoonmaakmethode zou een rol kunnen spelen bij ziekten als Alzheimer en Parkinson. Het onderzoek bouwt voort op de ontdekking van het glymfatisch systeem vorig jaar. Dit netwerk van leidingen voert afvalmateriaal van de hersenen af. Het systeem bleek bij muizen tien keer zo actief als ze sliepen. Het was vitaal voor het overleven van de muizen. Eerder was al bekend dat de hersenen tijdens de slaap informatie verwerken en opslaan. Nu is er ook een fysieke en chemische reden voor slaap ontdekt. Het lijkt de functie van hersencellen te herstellen en te beschermen.

Bron(nen):   BBC      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Dit doorspel-effect is in de hersens van muizen vastgesteld. Of het bij mensen ook zo werkt is nog niet duidelijk. http://www.scientias.nl/u-slaapt-houdt-uw-brein-grote-schoonmaak/93633

  2. Janneke van Vught

    Wanneer je slecht of nauwelijks slaapt dan verslechterd de schoonmaakfunctie dus. In deze tijd zijn er heel veel mensen die door de crisis en vooral financiele problemen erg slecht slapen.
    Zien we dat straks terug als een soort Alzheimer of Parkinson boom?

Reacties niet toegestaan