5 alcoholische mythes ontkracht

We hebben weer een lijstje gevonden in Het Laatste Nieuws voor het ontkrachten van alcoholmythes. Zo blijkt alcohol helemaal geen hersencellen te doden, maar kan de combinatie met energydrinks wel voor gevaarlijke situaties zorgen. Hieronder een lijst met 5 ontkrachte alcoholmythes:
 1. Bier na wijn geeft venijn In welke volgorde je alcoholische drankjes achterover slaat speelt helemaal geen rol bij de neveneffecten van alcohol. Of je dezelfde hoeveelheid alcohol enkel met bier of allemaal verschillende soorten dranken door elkaar heen naar binnen werkt maakt geen verschil uit. Je krijgt in alle gevallen last van uitdroging, geheugenverlies, misselijkheid en je wordt overgevoelig voor licht en geluid.
 2. Alleen bierdrinkers krijgen een bierbuik Een mythe die de meest mensen ondertussen wel door hebben, maar het maakt natuurlijk helemaal niets uit welke alcoholische drank je drinkt. Alcohol bevat over het algemeen veel calorieën en is daarom oorzaak voor veel gewichtsproblemen, zo ook de bekende bierbuik.
 3. Koffie helpt tegen een kater Er is maar één juiste manier om een kater te bestrijden en dat is simpelweg afwachten tot het allemaal voorbij is. Je lichaam heeft tijd nodig om de alcohol in je lichaam af te breken en cafeïne bespoedigt dat proces niet.
 4. Alcohol doodt hersencellen Volgens de New York Times wordt de hoofdpijn die bij een kater hoort niet veroorzaakt door dode hersencellen. Alcohol verstoort wel de werking van de hersenen, maar doodt hierbij geen hersencellen.
 5. Door alcohol met energiedrank te mixen word je sneller dronken Energydrinks zorgen er niet voor dat dezelfde hoeveelheid alcohol nog sterker wordt, maar het zorgt wel voor een andere manier van dronkenschap. Door de extra cafeïne in de drank ontstaat er een soort ‘klaarwakker-dronkenschap’. Je hebt nog steeds dezelfde hoeveelheid alcohol in je bloed, maar door de cafeïne voel je je een stuk minder dronken. Een gevaarlijke combinatie die tot vervelende situaties kan leiden.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  NY Times    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Calhoun84

  We kunnen met lijstjes blijven komen tot we een ons wegen maar wanneer ik alles door elkaar drink ben ik wel degelijk beroerder de volgende ochtend dan alleen met bier….

  • Genuine_Defector

   Ligt er natuurlijk ook aan wat je allemaal door elkaar drinkt.
   Als ik een avond lang bier én wijn drink, ben ik net zo brak als wanneer ik alleen bier óf wijn drink.
   Als ik daarentegen de hele nacht allerlei rare mixjes achterover zit te slaan, ben ik inderdaad drie dagen ziek. Gelukkig heb ik daar nooit vaak aan gedaan en doe ik het sinds het afsluiten van mijn studententijd al helemaal niet meer. Heb er nooit veel aan gevonden, al die rare mixen.

   Voor de rest klopt het lijstje voor de verandering wel aardig. De bierbuik is allicht wel de grootste onzin. Ik heb medestudenten gekend die minstens net zo hard en veel dronken als ik, maar altijd flinterdun zijn gebleven. Bijna vel over been.

   Verder is er maar één remedie tegen een kater en dat is simpelweg niet drinken. Al het andere is lariekoek. Het enige wat bij mij enigszins heeft geholpen is voor het slapen gaan 2 aspirines wegtikken. Maar dat – in combinatie met alcohol – valt verder eigenlijk ook sterk af te raden. Heb het dan ook niet vaak gedaan, alleen als ik de dag erna vroeg op moest.

   (in antwoord op Calhoun84)
   • Heldoppantoffels

    Bij mij helpt vet eten ook best om mij minder ellendig te voelen en nog even extra water drinken voor het slapen gaan.

    Nog beter is het om in de kroeg op enig moment al over te stappen op water, maar het is soms wat lastig om jezelf daaraan te herinneren…

    (in antwoord op Genuine_Defector)

Reacties niet toegestaan