‘Super bacteriën kunnen een eeuw medische vooruitgang te niet doen’

Er is nu alarm vanuit de meest serieuze medische kringen. The Lancet, het leidende medische tijdschrift, waarschuwt in een redactioneel commentaar voor de oprukkende bacteriën die resistent zijn tegen de antibiotica die we hebben en die dus niet te bestrijden zijn. Deze ontwikkeling vormt één van de grootste bedreigingen uit de medische geschiedenis en kan vooruitgang op talrijke andere terreinen te niet doen. Een van de hoogste medische autoriteiten van Engeland,  Professor John Watson, zegt tegen de Independent on Sunday: "Ik ben bang dat ik, als ik over 20 jaar naar het ziekenhuis ga voor een standaard heup operatie, ik daar levensgevaarlijk ziek word door een besmetting waar we geen antibiotica tegen hebben. Het artikel in The Lancet toont aan dat de ernst door deskundigen steeds strenger wordt onderstreept: er is een probleem met antibiotica  

Bron(nen):   Independent on Sunday      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Het is de tijdgeest van nu: de hyperbool. Alle informatie wordt in de mal van de ‘onontkoombare ramp, tenzij we dit of dat doen’ gepropt. Dat ‘dit of dat doen’ komt meestal neer op veel (belasting)geld uitgeven in het vakgebied van de onheilsprofeten.

  NB: Ik zeg niet dat de info nooit deugt. Ik wijs op de hyperbool waarmee potentieel verontrustende info gepresenteerd wordt.

  • Bart_van_Oerle

   Ja, daar lijkt het wel op. Op zich is het probleem natuurlijk wel reëel, maar vooral wanneer we achterover leunen en niet adequaat reageren.
   Zonder verbeteringen in antibiotica kunnen we met alle informatie (big data!) eventuele epidemieën makkelijk localiseren en isoleren.
   ‘t zal dus wel weer met een sisser aflopen, zoals dat al eeuwen gaat met doemgedachten. Mooi boek daarover: De rationele optimist van Matt Ridley.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Anton van Haasteren

  Er zijn toch al teveel mensen.

 3. zo_maar

  Zullen we anders maar stoppen met het gebruik van antibiotica in de vleesindustrie?

Reacties niet toegestaan