Er is nu alarm vanuit de meest serieuze medische kringen. The Lancet, het leidende medische tijdschrift, waarschuwt in een redactioneel commentaar voor de oprukkende bacteriën die resistent zijn tegen de antibiotica die we hebben en die dus niet te bestrijden zijn. Deze ontwikkeling vormt één van de grootste bedreigingen uit de medische geschiedenis en kan vooruitgang op talrijke andere terreinen te niet doen.
Een van de hoogste medische autoriteiten van Engeland, Professor John Watson, zegt tegen de Independent on Sunday: “Ik ben bang dat ik, als ik over 20 jaar naar het ziekenhuis ga voor een standaard heup operatie, ik daar levensgevaarlijk ziek word door een besmetting waar we geen antibiotica tegen hebben.
Het artikel in The Lancet toont aan dat de ernst door deskundigen steeds strenger wordt onderstreept: er is een probleem met antibiotica
Bron(nen): Independent on Sunday
Het is de tijdgeest van nu: de hyperbool. Alle informatie wordt in de mal van de ‘onontkoombare ramp, tenzij we dit of dat doen’ gepropt. Dat ‘dit of dat doen’ komt meestal neer op veel (belasting)geld uitgeven in het vakgebied van de onheilsprofeten.
NB: Ik zeg niet dat de info nooit deugt. Ik wijs op de hyperbool waarmee potentieel verontrustende info gepresenteerd wordt.
Ja, daar lijkt het wel op. Op zich is het probleem natuurlijk wel reëel, maar vooral wanneer we achterover leunen en niet adequaat reageren.
(in antwoord op kletsmajoor)Zonder verbeteringen in antibiotica kunnen we met alle informatie (big data!) eventuele epidemieën makkelijk localiseren en isoleren.
‘t zal dus wel weer met een sisser aflopen, zoals dat al eeuwen gaat met doemgedachten. Mooi boek daarover: De rationele optimist van Matt Ridley.
Het probleem is dus dat we nu al geen antibiotica hebben voor bijvoorbeeld de MRSA bacterie. Hoe moeten we een infectie bestrijden tegen een bacterie die resistent is?
(in antwoord op Bart_van_Oerle)http://nl.wikipedia.org/wiki/Meticilline-resistente_Staphylococcus_aureus
Als ik het Wikipedia-artikel goed begrijp zijn er (nog) wel enkele middelen tegen MRSA. Overigens zijn er altijd bacterieën geweest die resistent zijn tegen antibiotica. Die middelen werken nou eenmaal niet 100% tegen alles. Op zich niets nieuws eigenlijk (zie hyperbool).
(in antwoord op Anton van Haasteren)Er zijn toch al teveel mensen.
Zullen we anders maar stoppen met het gebruik van antibiotica in de vleesindustrie?