‘Matig alcoholgebruik kan kans op staar verminderen’

Alcohol is voornamelijk nogal slecht voor je, maar onderzoekers hebben nu toch een klein voordeeltje ontdekt: het zou de kans op de oogziekte cataract oftewel staar kunnen verminderen, mits je met mate drinkt uiteraard.

Volgens de onderzoekers van University College London, wier studie in vakblad Ophthalmology verscheen, hebben gematigde drinkers (tot 7 glazen wijn per week) 23 procent minder kans op een staaroperatie dan wie niet drinkt.

Ze vergeleken de medische data en leefstijl van meer dan 490.000 Britten. Vooral de rode wijndrinkers hadden een verlaagde kans op staar. “De ontwikkeling van cataract kan het gevolg zijn van geleidelijke schade door oxidatieve stress tijdens de veroudering. Het feit dat onze bevindingen vooral duidelijk waren bij wijndrinkers, suggereert mogelijk een beschermende rol van polyfenol-antioxidanten, die voornamelijk overvloedig aanwezig zijn in rode wijn”, aldus auteur Sharon Chua.

Er zijn nogal wat kanttekeningen bij de studie. Zo is er een link gevonden, geen oorzakelijk verband. Verder worden drinkers vergeleken met niet-drinkers, terwijl die laatste groep ook mensen bevat die vanwege ziekte of verslaving niet drinken en dus kwetsbaarder zijn voor aandoeningen.

En tenslotte: alcohol vergroot de kans op allerlei ziekten waaronder kanker. Staar is goed te verhelpen. Geen reden dus om naar de fles te grijpen.

Bron(nen):   The Guardian