120.000 verzekerden betalen al jaren geen zorgpremie

Er zijn meer dan 120.000 mensen die al jaren niet of nauwelijks zorgpremie betalen en deze groep wordt steeds groter. Inmiddels staat er al bijna één miljard euro aan premieschuld open bij wanbetalers. Elke maand loopt dat bedrag met 20 miljoen euro op. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Wanbetalers belanden in en wanbetalersregeling als zij 6 maanden hun premie niet afdragen. Vanaf dat moment betaalt het College voor zorgverzekeringen (CVZ) de premie aan de zorgverzekeraar en legt het de wanbetaler een premie plus 30 procent boete op. Voor nieuwe gevallen werkt deze regeling redelijk, zegt RTL. Het merendeel betaalt zijn openstaande schulden na een paar maanden af. De hardnekkige wanbetalers stromen echter nauwelijks uit. Het totale openstaande bedrag is al opgelopen naar 953 miljoen.

Bron(nen):   RTL      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Die wordt wel betaald, en namelijk door degenen die dit wel doen. Zo ook met electriciteit. Daar zit 10% bovenop voor u en ik ter compensatie voor de wietkwekers en andere agrariers.

 2. marianne martens

  wanbetalers, wat een schattige ” zondebok” naam voor veel dieper probleem
  in deze samenleving. Wanbetalers betalen af dan is er toch een regeling getroffen? Is het dan een wanbetaler. Neen. Wat willen mensen toch? We zijn een blauwdruk van een liederlijke ultra -conservatie maatschappij aan het worden. Model: zelf betalen ook al ben je een stervend mens, er worden al 10 tallen jaren geen onverzekerden meer geholpen ook al staan ze op de EH/ Spoed met een slagaderlijke bloeding spuitend in het gelaat van een hulpverlener. Amerika: ook al ben je verzekerd dan moet je met een blindedarm ontsteking 8000- 10.000 dollar cash ophoesten. Eenzaam, geen familie. Neen, eerst naar de BANK. ( hoge koorts, pijn, zwak, ziek en misselijk ). Wat een stemmingmakerij van RTL over mensen die het niet voor de vreugde doen.

 3. Cornelis Berend

  Mensen met betalingsproblemen krijgen met het grappige feit te maken dat hun leven veel duurder wordt… buitengerechtelijke incassokosten, boetes, etc. etc. Het lijkt me dat het dan niet meevalt om uit zo’n neerwaartse spiraal te komen. Uiteraard gaan we uit van mismanagement en oplichterij tot het tegendeel wordt bewezen, aldus de term wanbetalen.

  Wel is het dan zuur dat zorgverleners dankzij een handig code systeem, soms 4x hun kosten vergoed krijgen, waardoor het eigen risico er ook zo doorheen is.

Reacties niet toegestaan