De echte reden waarom Amerikanen pizza eten…

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw publiceerde onlangs een rapport over de rol van pizza in het dieet van de gemiddelde Amerikaan. Onderzoeker Donna Rhodes en collega's vonden dat 13% van de Amerikaanse populatie dagelijks pizza eet. Van de dagelijkse calorie-inname van deze groep bestond meer dan een kwart uit pizza, ook bij kinderen. Hun dagelijkse vetinname kwam bij kinderen voor 33% van pizza en bij volwassenen voor 39%, waarbij ook nog aangetekend moet worden dat pizza relatief veel verzadigde vetten bevat. Pizza bevat ook relatief veel zout, al net zo ongezond. Met het eten van pizza kreeg deze groep dan ook zo'n vijfendertig procent van zijn dagelijkse zoutinname binnen. Dat klinkt ons allemaal erg ongezond in de oren, maar het is notabene hetzelfde ministerie dat de afgelopen jaren miljoenen dollars spendeerde aan het stimuleren van de pizzaconsumptie van Amerikaanse kinderen en volwassenen, in het kader van een zuivel-stimuleringsprogramma. Dat programma legt een vrijwillige belasting op van 15 cent per honderd liter melk. Dat geld wordt gebruikt om het eten van zuivel te promoten. En inderdaad, vooral de inname van kaas is de laatste jaren flink toegenomen: op de pizza! Het rapport benadrukt expliciet ook dat boeren er baat bij hebben om samen te werken met fast-food restaurants, zoals Domino's pizza.De CEO van Domino's pizza geeft aan een pizza met dubbel kaas te hebben ontwikkeld die ze zonder de subsidie van de zuivelindustrie niet hadden kunnen ontwikkelen en marketen. Ongezonde voeding mogelijk gemaakt door de Amerikaanse overheid...  

Bron(nen):   Business Insider      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Buck Danny

  Ook hier heeft de zuivelindustrie een behoorlijke vinger in de pap. Het Voedingscentrum raadt nog steeds zuivelconsumptie aan, terwijl onderzoek al lang heeft aangetoond dat melk- en zuivelproducten helemaal niet zo gezond zijn voor de mens. Dit sluit mooi aan in het rijtje van lobbyisten voor de graan-, vlees- en suikerindustrie. Mensen worden bewust dom gehouden vanwege economische belangen.

 2. Cornelis Berend

  Het is een misvatting dat een overheid gezonde mensen wil. Ongezonde mensen brengen veel meer op.

 3. jan

  vreemd ,want er zit helemaal geen kaas op pizza ,die zogenaamde kaas is analoge kaas en dat heeft niets te maken met melk !

 4. Vogelbeest

  In Europa zijn de eisen aan voeding iets beter dan in de USA, maar erg goed is het hier ook niet. “Plantaardig vet” wordt nog steeds gezien als gezond, terwijl het de geraffineerd gehard (plantaardig) vet de enige oorzaak van hart- en vaatziekten lijkt te zijn.
  Glucosestroop zit haast overal in (tot en met zgn “magere” plakjes kipfilet) omdat het goedkoper is dan suiker, maar de calorieën worden niet door het lichaam herkend, en daardoor is het de voornaamste reden van overgewicht.
  Geheel legale smaakversterkers (als E621/gistextract/gehydroliseerd eiwit) zorgen er voor dat we meer eten dan we nodig hebben. Dé andere belangrijke reden van overgewicht.
  We lopen de eerste 50 jaar van ons leven aan de leiband van de voedingsindustrie om vervolgens de laatste 40 jaar aan de leiband van de medische industrie te lopen.
  De enige die er beter van worden zijn de aandeelhouders.

  • marianne martens

   De aandeelhouders worden er beter van, inderdaad en dan te bedenken
   dat een supermarktketen die voedsel verkoopt op alles en alles winst maakt voor diezelfde aandeelhouders. De aandeelhouders zijn belangrijker dan de klanten. Bij AH zie je het zo duidelijk, wel z.n. luxe maar zeer matig in het werkelijke product , wel jong aardig personeel, de ouderen worden eruit gedonderd, terwijl die vaak een bindende factor kunnen zijn. In de graai-bakken liggen shirts etc waarvan de kwaliteit om te huilen is, zoveel troep. Wat ook heel erg is dat de boeren en andere toeleveringsbedrijven worden afgeknepen waardoor dieren ( varkens, kippen, koeien ) nog steeds niet de juiste ruimte krijgen en gezond kunnen rondpikken, loeien, en knorretjes doen. Eigenlijk worden de klanten belazerd, de boeren, toeleveringsbedrijven, medewerkers en dieren krijgen geen winstuitdeling. AH houdt niet van zijn klanten, alleen van de aandeelhouders die z.n. de ratrace heeft gewonnen. Klopt niet, maar toch. Is die organisatiestructuur sinds Verhoeven nu verandert? Neen, Bolcom begint ook te veranderen, langzaam maar zeker.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 5. utsjaermets

  Wordt door Michael Moss beschreven in ‘Zout, Suiker, Vet’. De melk/boter-berg konden ze nergens meer kwijt, zelfs niet meer in grotten. De subsidie moest echter blijven stromen, dan maar kaas maken van de melk. Ik hebnooit geweten dat die melk/boter berg ook in de VS bestond, meende altijd dat dit een europees ‘product’ was.

 6. erik smit

  Volgens mij is een echte (Italiaanse) pizza helemaal niet ongezond. Maar zo’n Amerikaans bezorg- of diepvriesgeval waarschijnlijk wel.

Reacties niet toegestaan