Onderzoek: Moderna is het beste vaccin

Het vaccin van Moderna beschermt het beste tegen het coronavirus. Belgische zorgmedewerkers die het Amerikaanse middel kregen, blijken twee keer zoveel antilichamen in hun bloed te hebben als wie het vaccin van Pfizer kreeg.

De Belgische onderzoekers noemen dat in vakblad JAMA niet eens onverwacht. Hoewel beide middelen werken met mRNA is het vaccin van Moderna veel geconcentreerder dan dat van Pfizer. Het is ook niet het eerste onderzoek waarin Moderna als beste uit de bus komt. Overal op de wereld blijkt dit middel het succesvolst.

Zo blijkt uit een grote studie in de Amerikaanse staat Minnesota dat de effectiviteit van Moderna 86 procent bedraagt tegenover 76 procent bij Pfizer. De deltavariant deed de bescherming van Pfizer dalen naar 42 procent, terwijl Moderna op 76 procent bleef.

De Belgische studie onder 1500 zorgmedewerkers stelt vast dat Moderna bijna 4000 eenheden antistoffen per milliliter oplevert in het bloed waar Pfizer blijft steken op 1500 eenheden. Een coronabesmetting levert echter nog veel meer antistoffen op: 10.000 per milliliter bloed.

Bron(nen):   De Volkskrant