Deze 10 producten verlagen je cholesterol

Overgewicht en ongezond eten zijn de belangrijkste oorzaken van een hoog cholesterol. Een hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarom is het zaak om het onder controle te houden. Deze tien voedingsmiddelen kunnen je daarbij helpen volgens Harvard Medical School.

  1. Haver
    De dag beginnen met ontbijtgranen is een eenvoudige manier om alvast een flinke dot vezels binnen te krijgen.
  2. Volkoren granen
    Net als haver kan ook bijvoorbeeld gerst of ander volkoren graan beschermen tegen hart- en vaatziekten.
  3. Bonen
    Ook bonen zijn rijk aan vezels. Ze zijn er in vele soorten en maten dus er zit er vast wel eentje tussen die je lekker vindt.
  4. Aubergine
    Aubergine en okra zijn in het bijzonder vezelrijke groenten die je cholesterol helpen laag te houden.
  5. Noten
    Een hele berg studies heeft inmiddels aangetoond dat noten goed zijn voor het hart. Elke dag een handje is het advies.
  6. Plantaardige olie
    Wie bakt er nog in boter? Snel omwisselen voor een plantaardige variant.
  7. Appels
    Maar ook aardbeien, druiven en sinaasappels zijn rijk aan pectine, een stofje dat volgens Harvard je slechte cholesterol verlaagt.
  8. Sterolen en stanolen
    Fabrikanten voegen deze stoffen toe aan bijvoorbeeld margarine, granola of zelfs chocolade. Het is bekend dat ze cholesterolverlagend werken.
  9. Soja
    Al heel lang staat soja bekend als cholesterolverlager, maar het effect blijkt bescheiden. Desalniettemin een gezonde keus.
  10. Vette vis
    De gezonde Omega 3-vetzuren zijn goed voor het hart. Eet dus gerust twee of drie keer per week een visje.

Bron(nen):   Harvard Health