In Nederland uitbehandeld, in België genezen

‘Het is einde verhaal, ik geef u maximaal tien maanden’, zegt de Nederlandse arts tegen Nol van Bekhoven (62), nadat bij hem vergevorderde slokdarmkanker is geconstateerd. In Nederland willen ze zijn kanker met uitzaaiingen niet meer behandelen, maar in het Universitair Ziekenhuis van Gent denken ze daar heel anders over. Dat schrijft Vlaams dagblad De Morgen. ‘Het leek wel alsof ze daar op mijn telefoontje hadden gewacht, zo'n prettig gesprek was het. De secretaresse luisterde aandachtig en ik voelde me gelijk gerustgesteld', zegt de vrouw van Nol. Vlak daarna belt de Nederlandse huisarts. Hij had de verwijsbrief geschreven voor het Vlaamse ziekenhuis, maar de arts van het Erasmus MC was het daar niet mee eens. Nol en zijn vrouw besluiten toch door te zetten en naar Gent te gaan. Daar zeggen de artsen dat hij wel degelijk een kans heeft op genezing en ze gaan hem opereren. Na een zware operatie en bijna afgeronde chemokuur gaat het nu goed met Nol. Hij lijkt zelfs voorlopig vrij van kanker. Zijn vrouw: ‘Wat ons zo heeft gestoord, is dat ze in Nederland een standaard richtlijn hebben, dat ze zomaar kunnen bepalen om te stoppen, terwijl nu blijkt dat andere artsen en andere landen er heel anders over denken. De keuze is dus niet zwart-wit. En ik ben erg geschrokken van de tegenwerking die je krijgt als je wel verder wilt vechten. Alsof dat niet mag. Ik heb soms echt ruzie moeten maken hier in Nederland om dingen voor elkaar te krijgen.’ Bron: De Morgen

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Om van te huiveren, dit verhaal. En het verbaast me eigenlijk niks: ik ben geen hypochonder, zit hooguit een keer per jaar bij de arts, maar de ondertoon in Nederland is altijd bagatelliserend en spartaans.

 2. Robin

  “Hij lijkt zelfs voorlopig vrij van kanker”. Dat zinnetje, daar zou de ontknoping van dit drama wel eens in kunnen zitten.

  • Leo

   Juist, anders zou dit het eerste bewijs zijn van het feit dat je in het buitenland beter af bent met een behandeling tegen kanker?
   Tot nu toe was dit bewijs er nog niet, er is namelijk tijd voor nodig.
   Dan blijkt het of dat het lijkt of werkelijk zo is.
   Over een jaar of zo weten we het en dan pas kan de statistiek worden aangepast.

   (in antwoord op Robin)
  • Jannie Ooms

   Voorlopig vrij van kanker lijkt me heel wat hoopvoller dan ‘hooguit 10 maanden’. Voor de keuze gesteld, zou ik voor dat ‘voorlopig vrij’ kiezen. Ikzelf ben, na operatie en veel chemo, al 9 jaar ‘voorlopig vrij’ van darmkanker. Dat geeft heel wat meer reservetijd dan 10 maanden, toch?

   Ik vind dit verhaal schokkend en de tegenwerking van de specialist in het Erasmus stuitend.

   (in antwoord op Robin)
   • marianne martens

    heerlijk lijkt me dat je al 9 jaar “voorlopig vrij” bent.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Divert

    De tijd zal leren wie er gelijk heeft. Als je het originele stukje leest, dan is er vooral veel optimisme bij de patiënt zelf. Feit is dat bij slokdarmkanker met uitzaaiingen de overlevingskans zeer gering is. Ook in België. Ik ken persoonlijk twee mensen die hieraan zijn overleden en wel in Nederland tot het bittere einde behandeld zijn, maar het was een lange lijdensweg.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. marianne martens

  waar ik zo ontzettend van schrik is, dat mensen zich nu pas meer bewust worden van het toespreken door artsen en verpleegkundigen naar patiënten dan alleen in protocollaire termen. Boven de 60 jaar begint het samenspel te piepen door niet meer mee te tellen in het kostenplaatje. Je kunt nog beter met de schoonmaker ( warmte, aankijkend), praten dan met de vergiftigende taal van de macht, slaafsheid en de botheid.Dank aan het humanitaire beleid en de Morgen in Belgie

  • Divert

   Ik denk dat dat stukje over het kostenplaatje wel meevalt. De behandeling in België moet ook gewoon betaald worden en dat zal door dezelfde verzekeraar betaald worden als in Nederland.

   (in antwoord op marianne martens)
   • Heldoppantoffels

    Vooralsnog is er een stuk meer reden na dit bezoek aan België dan aan het zure nederlandse dokters’gilde’

    (in antwoord op Divert)
 4. Hetisgeen5voor12

  Graag wil ik dit nuanceren. Elke behandeling zorgt ook voor schade en bijwerkingen en moet je alleen maar doen als het verwachte resultaat meer waard is dan de schade die het meebrengt. Als bij deze operatie 40% ter plekke overlijdt, of een na-traject heeft van maanden herstel met veel op bed liggen, met een genezingskans van 10%, dan is het dit hele traject gewoon niet waard. Misschien is dit die ene patiënt is die geluk heeft, maar zijn er 9 anderen voor wie dit traject een hel is. Als België kan laten zien dat deze operatie een statistische betere overleving heeft, dan zullen we dit in Nederland ook doen hoor.

  In de oncologie wereld maak je vaak mee dat mensen alleen nog maar rode bietensap drinken, 3x daags een ijsbad nemen, acupunctuur, etc omdat iemand zegt dat dat gaat helpen. Ik vind dat mensen voor dit soort cowboys gewaarschuwd moeten worden. Ze pakken vooral je geld af en brengen je meer schade toe dan resultaat. Je gaat niet iemand opereren, als je weet dat het eindresultaat bij grote groepen slechter is dan niet opereren. Als deze behandelingen echt zouden werken, doe dan de moeite om er een artikel over te schrijven en geen westerse-arts zal een patiënt van deze behandeling onthouden.

 5. Heldoppantoffels

  Nederland is lekker aan het afglijden, vergiftig de mensen met slecht voedsel, vergiftig de ziel met de pulp op TV en laat de burger vooral zoveel mogelijk leven in angst om baanverlies en een voortdurende crisis.

 6. Lentiks

  @Hetisgeen5voor12: Graag wil ik dit nu weer nuanceren. Er zijn een hoop therapieën diens werking aan het volle daglicht is bewezen, o.a. door ondertussen gezonde mensen die ze hebben gevolgd.Neem een kijk hier: http://www.natuurlijkkankervrij.blogspot.nl/

 7. Lentiks

  Hier is nog een zeer interessante site: https://tinyurl.com/kb2a79v

Reacties niet toegestaan