Biologische groenten en fruit echt niet gezonder

Wie biologisch geteelde groenten en fruit eet, heeft niet minder kans op kanker. Dat schrijft Vlaams dagblad De Standaard naar aanleiding van onderzoek van de Oxford Universiteit. Consumenten noemen gezondheidsvoordelen steevast als belangrijkste reden om biologisch voedsel te kopen. Ze denken daardoor geen kankerverwekkende pesticiden meer binnen te krijgen. Een van de onderzoekers zegt daarover: ‘Te weinig groenten en fruit eten zijn eerder wel in verband gebracht met hogere risico’s op kanker, maar onze resultaten tonen aan dat het daarbij niet uitmaakt of die tomaten of appels nu biologisch zijn of niet’. De pesticiden op niet-biologisch voedsel zouden door de strenge EU-normen al zodanig verminderd zijn, dat ze niet langer schadelijk zijn voor de gezondheid. De onderzoekers volgden negen jaar lang 623.080 vrouwen van vijftig jaar en ouder. Het is de meest grootschalige studie ooit over dit onderwerp. Op de Belgische radio reageert professor Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven Theo Nieuwold weinig verrast. 'Na jaren onderzoek is er nog steeds geen essentieel verschil aangetoond tussen conventionele voeding en biovoeding. Zelfs dat bio over het algemeen gezonder is, is niet aantoonbaar. Dat is misschien teleurstellend voor veel mensen, maar wel een feit.' Bron: De Standaard

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Was al lang bekend dat biologische voeding veel gevaarlijker voor de gezondheid is dan conventionele voeding.

  • AT

   Oh, was dat al bekend? Dat wordt in dit artikel niet beweerd, alleen dat biologisch niet aantoonbaar gezonder is.

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    In biologisch voedsel worden meer dioxines aangetroffen dan in conventioneel voedsel.

    (in antwoord op AT)
    • Johan Vermeulen

     Alleen in biologische eieren wordt iets meer dioxine aangetroffen. Of liever: in 14 % van de onderzochte bio kippenbedrijven zat er te veel dioxine in de eieren.

     http://orgprints.org/10175/1/NJAS_54-2_207-222.pdf

     De oorzaak: in nederland is de bodem aardig verontreinigd, en deze kippen mogen buiten wormen en zand oppikken.

     Nu krijgt elke Nederlander per dag best wat dioxine binnen., Eieren zijn daar slechts 4% van. Dus van elke 7 bio eieren zal er 1 bij zijn met te veel dioxine. Maar dan is dat nog slechts 4 ot 5 % van wat U die dag binnen krijgt aan dioxine.

     Voor een ‘Meester’ was uw info wel heel erg onder de maat.

     (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Ook in biologisch vlees en melk worden verhoogde dioxine-niveaus aangetroffen, Johan. Google maar na.

      (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Johan Vermeulen

      Ik vind dat U zelf die links wel zou mogen geven.

      Hoe het ook zij: uit het onderzoek met de eieren blijkt dat het allemaal niks om het lijf heeft:
      Als 7 mensen een biologisch ei eten, dan zal 1 van hen die dag ongeveer 1 of 2 % meer dioxine binnen krijgen.
      Voor de andere 6 mensen geldt: niks extra dioxine.
      Maar zelfs voor de ‘slachtoffers’ geldt: die andere 100% krijgt U toch al. Nu komt daar, door dit ene ei, vandaag, 1 % bij.

      (in antwoord op Meester Proper)
 2. polleke

  Alles wat groeit is biologisch.

 3. Mein

  Biologisch niet gezonder, maar groenten en fruit eten blijft wel gezond. Het verhaal achter biologisch gaat veel verder dan het maken van “gezondere voeding”. Er zit een heel milieu aspect achter waar we op de lange termijn allemaal beter van worden. Voeding produceren met zo min mogelijk anorganische stoffen en net zo gezond.

 4. Cor

  Er zijn evenveel onderzoeken welke het tegendeel bewijzen.Persoonlijk vind ik de smaak van biologische producten veel beter.
  Interessant vond ik de opmerking van een persoon welke mij vertelde dat het on-bijbels is om niet biologisch te eten. Dit omdat de meeste van deze producten niet zaaddragend zijn. Ik heb zelf ondervonden dat ik het zaad van deze producten wilde gebruiken en dit kwam vrijwel nooit op. Het tegenovergestelde met biologische zaden, daar doe ik wat zaadselectie en krijg uitstekende smaakvolle producten.

 5. Dead Silence

  Biologisch voedsel is als groene energie. Een hoax, geintroduceerd door de gutmensch.

 6. gezonde recepten

  Dit vind ik nu typisch media. De kop is “Biologische groenten en fruit echt niet gezonder”. Terwijl er 21% minder vrouwen non-Hodgkin lymphoma kregen die meestal of altijd biologisch eten. Uhm?

  Ik snap wel waar hun kort-door-de-bocht-conclusie vandaan komt. De originele conclusie van de onderzoekers is “In deze grote prospectieve studie was er weinig of geen afname in de gevallen van kanker in verband met de consumptie van biologisch voedsel, behalve misschien voor non-Hodgkin lymfoom.” (bron, de publicatie van de onderzoekers in BJC: http://www.nature.com/…/ncurrent/full/bjc2014148a.html).

  Maak van “weinig of geen” gewoon “geen” en je hebt schokkend nieuws.

  Daarnaast is de conclusie van de onderzoekers gebaseerd op twee groepen “meestal/altijd biologisch” vs “nooit biologisch”. Ikzelf ben benieuwd wat de aantallen zijn in het geval van “altijd biologisch”.

  The Guardian schrijft al een stuk realistischer over dit onderwerp: http://www.nature.com/bjc/journal/vaop/ncurrent/full/bjc2014148a.html

 7. Els Kronenburg

  Zolang veel van dit soort onderzoeken achter de schermen blijkt te worden gefinancierd door de voedingsindustrie, neem ik ze met een hele grote korrel zout.

 8. ikookeven

  Ja, dat is weer zoiets….

  Stel dat het niet zou uitmaken voor je gezondheid, dan maakt het alsnog WEL uit voor het milieu!

  Net als biologisch vlees. Zegt mijn schoonmoeder: “Nou, ik vind het niet lekkerder…., ik proef geen verschil.”

  Nee, zal wel, maar het gaat erom dat er bewuster wordt omgegaan met dieren en het milieu! Buiten dit: wie wil er nou rotzooi eten dat in vlees zit: als antibiotica andere rommel om zogenaamd een dier “gezond” te houden.

  Dus met biologische groeten en fruit: hoe minder gif hoe beter.

Reacties niet toegestaan