Ernst Kuipers: “Uitgestelde zorg kost vermoedelijk meer levensjaren dan coronazorg oplevert”

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen loopt veel sneller op dan gedacht. Van de 250 mensen die dagelijks worden opgenomen, zijn er maar liefst 150 niet gevaccineerd, schat Ernst Kuipers. Het leidt tot veel uitgestelde zorg.

"In januari zouden we de piek bereiken met 1.500 mensen. Het is half november en we zitten al op 2.000", zei de voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) maandagmiddag in de Tweede Kamer.

En patiënten naar Duitsland brengen is voorlopig geen optie. Daar worstelen ze ook met een enorme toestroom aan coronapatiënten in de ziekenhuizen. "We staan in contact met de Duitse ziekenhuizen", zegt Kuipers, "maar het lukt niet om daar vandaag of morgen Nederlandse patiënten naartoe te brengen, ook komende week gaat dat niet gebeuren." 

De IC-baas is somber gestemd. 88 procent van de ziekenhuizen kan nog maar de kritieke planbare zorg leveren. Dat is zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden omdat anders gezondheidsschade kan ontstaan. Hij verwacht dat er door de afschaling van de zorg meer levensjaren verloren gaan dan er worden gewonnen door covid-zorg.

Maar artsen hebben geen keus: wie zich in ademnood aandient in het ziekenhuis, wordt vanzelfsprekend geholpen. Ongevaccineerden hebben overigens wél een keus.