Duits RIVM waarschuwt: “Als vaccinatiegraad niet stijgt, komt er nog een coronagolf”

Als niet meer mensen zich laten vaccineren, zullen nieuwe coronagolven volgen. Dat zegt het hoofd van het Duitse Robert Koch Instituut, Lothar Wieler.

"Als we de vaccinatiegraad niet significant omhoog brengen, geven de modellen aan dat er ook een vijfde coronagolf zal komen", zei Wieler tegen het Duitse persbureau DPA. Wieler, die spreekt van een nationale noodsituatie in Duitsland, waarschuwt dat het gedrag van mensen nu, de situatie deze winter gaat bepalen.

Net als in Nederland geldt ook voor Duitsland dat de vaccinatiegraad omhoog moet, maar dat dit niet meer genoeg is om uit de crisis te komen. We zullen ook het aantal sociale contacten moeten verminderen, zegt Wieler. Hij adviseert dan ook om evenementen in binnenruimtes te vermijden.

"Het vaccin is de weg uit de pandemie, maar het beschermt minder goed tegen infectie dan het helpt tegen een ernstig ziekteverloop", zegt Wieler. Momenteel ligt de vaccinatiegraad in Duitsland nog onder de 70 procent. Het streven van het RKI is om 85 procent van de Duitsers tussen de 12 en 59 te vaccineren en 90 procent van iedereen boven de 60.