Gaan we ooit nog groepsimmuniteit bereiken?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 21 november 2021 om 17:13
anp 425286531
Groepsimmuniteit leek binnen handbereik met de komst van de vaccins. 70 tot 80 procent gevaccineerden zou genoeg moeten zijn, klonk het nog niet eens zo lang geleden. Waarom is het niet gelukt? Immunoloog Ger Rijkers legt het uit bij EenVandaag.
"Dat komt doordat we nu te maken hebben met de deltavariant van corona. De vaccins zijn getest tijdens de alfavariant, die we toen kenden als de Britse. De deltavariant bestond nog niet en je kon niet besmet raken of het virus overdragen als je een prik had gehad. Nu de deltavariant dominant is, zijn de spelregels veranderd en moeten veel meer mensen gevaccineerd zijn om groepsimmuniteit te bereiken."
Paraplu"Een andere factor die meespeelt, is hoe ongevaccineerden verdeeld zijn. Je kunt het als volgt vergelijken: stel dat Nederland een grote groep mensen is en 90 procent een paraplu heeft. Als het gaat regenen dan zetten al die Nederlanders hun paraplu op."
"De 10 procent die er geen heeft, kan dan schuilen onder andermans paraplu. Maar stel dat die 10 procent allemaal bij elkaar zitten, dan worden ze alsnog nat. Nu zie je dat er plekken zijn met meer ongevaccineerden en daar vinden om die reden veel besmettingen plaats."
Om dezelfde bescherming te bereiken tegen het virus is door de deltavariant een hogere vaccinatiegraad nodig. "Uiteindelijk zullen we de immuniteit wel halen. Ongevaccineerden komen linksom of rechtsom in contact met corona en als ze het krijgen en overleven hebben zij ook een goede mate van immuniteit. Net als mensen die wel gevaccineerd zijn. Hoe meer mensen minder ziek worden, hoe minder corona zich zal verspreiden. Zo dooft het uiteindelijk uit."
Bron(nen): EenVandaag